Ragunda kommuns logotyp

2017-08-21 16.27

Näringsliv, arbete och landsbygd, Kultur och fritid

Höstens föreläsningsserie "After Work" på Centrum

Den 21 september kl.13 är det höststart för Riksarkivet Jämtland och Jamtlis föreläsningsserie "After Work". Vi direktsänder via webb till Centrum i Hammarstrand!

Vill du få nya upplevelser och intryck, roas för stunden eller lära för livet? Då är

After Work något för dig! Vi möts varje torsdag kl. 13.00 för ca en timmes webbsänt föredrag, visning, föreställning etc. på Centrum, Hammarstrand.

Fritt inträde. Ingen förhandsanmälan krävs. Fika finns till försäljning.

 

"After Work"- föreläsningarna i Hammarstrand sker i samarbete med Jamtli, Landsarkivet i Östersund, Föreningsarkivet i Jämtlands län, Ragunda kommun, Studieförbundet Vuxenskolan, IOGT-NTO och NBV.

 

Välkommen!

Höstens program:

 

21 september ”Den där elden inom”

Medverkande: Karin Härjegård, förattare

I slutet av 1930-talet flyttade Margareta Klingspor med sin familj från Stockholm till Hede. Tanken var att hon skulle leva ett lugnt liv som doktorinna. När hon insåg hur situationen för byns kvinnor såg ut väcktes dock ”den där elden inom”, en vilja att påverka och förändra. Förändringsarbetet påverkade hela byn och dess invånare.

Karin Härjegårds föreläsning kretsar kring boken hon skrivit och kring den kvinna som kommit att påverka henne väldigt mycket - Margareta Klingspor.

 

28 september ”Jämtarna på krigarstråt i österled 1918”

Medverkande: Henrik Saxenius

Det är snart 100 år sedan ett inbördeskrig utkämpades i Finland mellan vita skyddskårer och röda garden. Även svenska frivilliga deltog i striderna på den vita sidan, bland annat i svenska brigaden och i de finska senatstrupperna. I general Mannerheims led kämpade också jämtar. Vilka var de? Varför deltog de?

 

5 oktober ”Dåtida driftiga damer”

Medverkande: Gunilla Nilsson Edler

Vilka möjligheter hade kvinnor att starta firma, bygga hus, låna pengar, delta i föreningsarbete och göra affärer? Juridisk status – hur var det med den? Lär känna några av 1800-talets färgstarka kvinnor i Östersund.

 

12 oktober ”Nu får det vara nog! Ut med turisterna!”

Medverkande: Jim Hedlund, Landsarkivet i Östersund

Om nådens år 1917. Första världskriget ledde till att Sverige till stor del var avstängt från import av livsmedel och upplevde därför en av de värsta kriserna i modern tid. Svält och ilska ledde till att hungerdemonstrationer spred sig över landet. Man var rädd för en revolution. Inte heller Jämtland skonades. I Järpen gick det hett till.

 

19 oktober ”Hästhandlaren som steg på tåget - grosshandlare Erik Olof Sundin i Stavre”

Medverkande: Mats Rolén

Erik Olof Sundin i Stavre var född 1849 i en familj som i generationer sysslat med jordbruk och handelsfärder. Kring 1850 hade träpatroner från Sundsvall börjat köpa skogar, bygga flottleder och avverka i hans hemtrakt. Erik Olof gav sig redan i tjugoårsåldern in i affärer med hästar, skogar, fastigheter och sågverk. Hans framgångsrika affärer förde honom ända till norra Ryssland och han blev med tiden både grosshandlare och bankdirektör. Hästar och trav var alltid ett huvudintresse, liksom gården i Stavre

 

26 oktober "Maria och Margareta i medeltidens Sápm"

Medverkande: Bo Lundmark, författare, fil. dr och kyrkoherde em. Bosatt i Funäsdalen.

Programpunkten ”Samernas och turisternas Vålådalen” utgår och ersätts av "Maria och Margareta i medeltidens Sápm".

Ett föredrag om samernas kontakter med den katolska kyrkan, bl.a. om den påverkan Mariakulten haft på dräktsilvret och jojken. Vi får även höra om samekvinnan Margaretas kamp för sitt folks kristnande i slutet av 1300-talet.


 

9 november ”Wilhelm Peterson-Berger ”

Medverkande: Göran Modén, berättande & Mirella Sarp, piano

I år är det 150 år sedan tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger föddes. Han var en av våra främsta nationalromantiska tonsättare. Han var även verksam som musik- och språklärare, dirigent och känd som en vass musikkritiker.

 

16 november ”Hon har talang-tyvärr”

Medverkande: Christina G. Wistman, Jamtli

i Dessa ord yttrades över Hanna Hirsch-Pauli, som föddes 1864, samma år som Kungliga Akademien för de Fria Konsterna öppnade delar av sina utbildningar också för kvinnor. Vi reflekterar över villkoren för konstnärligt skapande och hur olika de sett ut beroende på om konstnären varit man eller kvinna. Kvinnor, konst och skapande är den minsta gemensamma nämnaren och trådarna dras fram till vår tid.

 

23 november ”Nödårstider”

Medverkande: Torgärd Notelid, Jamtli

i I år är det 150 år sedan det sista stora nödå- ret inträffade i vårt land. Den dåliga skörden 1867 fick katastrofala följder på många håll, inte minst i isolerade bygder som de i norra Sveriges inland. Vi berättar mer om hur vanligt det var med nödår, vilken effekt de hade i äldre tider och hur människor och framför allt de fattigaste i samhället drabbades. Vad fanns det överhuvudtaget för hjälp att få när nöden stod för dörren under äldre tider?

 

30 november ” Folkskolan 175 år”

Medverkande: Mats Göransson, Landsarkivet i Östersund

Vi tittar på hur undervisningen såg ut före folkskolan, varför den kom till, samt hur den infördes i länet. Det handlar om lärare, skolbyggen, reglementen, undervisningen, inspektionsverksamheten och mycket mer under folkskolans första halvsekel.

 

7 december ”Lucköppning 2017 – Julens helgon”

Medverkande: Minna Lehtomäki, Jamtli

Jamtli har skapat en julkalender i storformat. Vi gläntar på några av luckorna och berättar om julens helgon Nikolaus, Anna, Lucia, Tomas, Staffan och Knut. Varför ansågs de heliga och hur har vi firat dem?

 

Programmet hittar du också på Riksarkivets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om Jamtli hittar du på deras hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad 2017-10-25 av Carina Landin

Ragunda kommun finns också i sociala medier. Välkommen!

Ragunda kommun på Instagram
Ragunda kommun på Facebook
Ragunda kommun på Instagram
Ragunda kommun på Facebook

Telefon Kundcenter 0696-68 20 00

E-post: ragunda.kommun@ragunda.se


Öppettider kommunkontoret:

Måndag-torsdag: 08.00-16.00

Fredag: 08.00-15.00

Lunchstängt: 12.00-13.00

Mer kontaktinformation


Besöksadress

Centralgatan 13-15 Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Postadress

Ragunda kommun, Box 150,

844 21 Hammarstrand


Organisationsnummer

21 20 00-2452

 

Kommunens Intranätlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster