Ragunda kommuns logotyp

2017-08-30 10.43

Omsorg och stöd

Akut brist på familjehem – ett tiotal små barn står i kö

Det råder akut brist på familjehem i hela Jämtland. Och det är framför allt de allra minsta som behöver en trygg familj.
- Just nu har vi ett tiotal små barn, vissa yngre än ett år, som behöver familjehem, säger socialsekreteraren Henna Forsberg.

Henna Forsberg och Susanne Olsson; Familjehemscentrum Jämtland

 

Henna Forsberg och Susanne Olsson jobbar tillsammans med sina kollegor på Familjehemscentrum med att hitta familjehem på uppdrag av länets samtliga kommuner.

Att det är små barn som just nu är i stort behov av familjehem ser Henna Forsberg och hennes kollega Susanne Olsson på Familjehemscentrum i Jämtland som en tillfällighet. Den gemensamma nämnaren för barnen är psykisk ohälsa hos deras föräldrar.

 

- Jag överdriver inte när jag säger att vi har en mindre kris för tillfället. Vi behöver familjehem – och det snabbt, behov uppstår ibland från den ena dagen till den andra, säger Henna Forsberg.

Familjehemscentrum i Jämtland, som arbetar med att rekrytera och utreda familjehem på uppdrag av alla kommuner i länet, uppmanar därför de familjer som kan tänka sig att bli familjehem att höra av sig snarast och anmäla sitt intresse.

 

- Kommunernas socialtjänster gör självklart många insatser för att försöka undvika en placering. Men ibland blir det till slut nödvändigt. Och i de fall det inte finns släktingar eller andra i det naturliga kontaktnätet som kan ta på sig uppdraget som familjehem måste vi hitta en annan lösning, säger Susanne Olsson.

 

Det krävs för att bli familjehem

Ett familjehem måste ha plats för barnet, eller barnen, både bokstavligt och känslomässigt. Det måste också ha en stabil livssituation och ekonomi. Om så är fallet gör Familjehemscentrum en utredning där olika register kontrolleras och ett flertalet intervjuer görs med de vuxna. Barnen i familjen kommer också till tals. Därefter matchas familjerna mot de barn som är i behov av en placering.

 

- Hela processen tar två till tre månader, och vi erbjuder alla familjehem en grundutbildning, säger Henna Forsberg.

Vissa av de barn som just nu väntar på ett familjehem är yngre än ett år, vilket innebär att någon av familjehemsföräldrarna måste kunna vara tjänstledig från sitt arbete för att kunna vara hemma med barnet. I de fallen betalar socialtjänsten utebliven lön.

 

Dessutom är ett antal barn med medicinska diagnoser i behov av familjehemsplaceringar just nu. Familjehemscentrum söker därför personer med vårdvana eller vårdutbildning som kan tänka sig att bli familjehem. Ersättningen kan då komma att utgöra samma nivå som för ett vårdbiträde.

 

I samband med flyktingsituationen hösten 2015 anmälde sig många länsbor att bli familjehem. Men i takt med att rapporteringen i media avtog minskade också inflödet av tänkbara familjer. Därför tror Henna Forsberg och Susanne Olsson att det finns människor som har möjlighet att vara familjehem. Problemet är bara att hitta dem och få dem att anmäla intresse.

 

Det "vanliga" räcker långt

- Vår tid som vuxna människor räcker ofta inte till allt vi vill göra i livet. Men många familjer jag träffat genom åren berättar att de kommit fram till att just det att göra något för någon annan, ger mening åt livet, säger Susanne Olsson.

Ett uppdrag som familjehem kan vara det som ger livet lite mer mening.

 

- De placerade barnen beskriver ofta det ”vanliga” eller ”normala” som det bästa med sina familjehem! Att prata med varandra och ha roligt tillsammans räcker långt, säger Susanne Olsson.

 

Läs mer om familjehem och hur du anmäler intresse för uppdraget >

Uppdaterad 2017-08-30 av Carina Landin

Ragunda kommun finns också i sociala medier. Välkommen!

Ragunda kommun på Instagram
Ragunda kommun på Facebook
Ragunda kommun på Instagram
Ragunda kommun på Facebook

Telefon Kundcenter 0696-68 20 00

E-post: ragunda.kommun@ragunda.se


Öppettider kommunkontoret:

Måndag-torsdag: 08.00-16.00

Fredag: 08.00-15.00

Lunchstängt: 12.00-13.00

Mer kontaktinformation


Besöksadress

Centralgatan 13-15 Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Postadress

Ragunda kommun, Box 150,

840 70 Hammarstrand


Organisationsnummer

21 20 00-2452

 

Kommunens Intranätlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster