Feriejobb för ungdomar
Feriejobb är särskilda sommarjobb som du som ungdom 16-17 år kan söka. Arbete erbjuds under somrarna i kommunala verksamheter och hos vissa föreningar. Feriearbete sker i treveckorsperioder med 20 timmar/vecka, totalt 60 timmars arbete. Antalet platser är begränsade.
Ansök
Vi tar emot ansökningar via vår e-tjänst: Ansökan om feriejobb Länk till annan webbplats..
Ansökningsperioden är från 28 februari till 31 mars.
Vem kan söka?
För 2023 har du som är född 2006 och 2007 förtur till feriejobb. Om platserna inte fylls kan också du som är född 2005 och ännu inte fyllt 18 och därefter 2008:or som fyllt 15 före sommaren söka.
Ragunda kommun behöver samla in nödvändiga personuppgifter för att hantera feriejobb. Uppgifterna hanteras i enlighet med dataskyddsförordningen, läs mer på ragunda.se/gdpr.
Vilka jobb finns?
För 2023 kan vi erbjuda följande jobb:
- Förskola (barn 1-5 år)
- Fritids (6-12 år) OBS! Ibland slås fritids och förskola samman under del av sommaren.
- Äldreomsorg på särskilda boenden
- Städ vid skola/förskola
- Administration
- Hembygdsförening
- Turistinformation
- Krångede kraftverksmuseum
- Renhållningen (endast under period 2 och 3)
Hur ansöker jag?
Ansökan till arbete görs via ett särskilt formulär under mars månad varje år. Formuläret ligger till vänster här på sidan men är bara synligt under själva ansökningsperioden.
Personligt brev/CV
Till din ansökan ser vi gärna att du bifogar ett kortare personligt brev eller CV. Det är ett bra sätt att träna inför att söka jobb som vuxen. I det personliga brevet beskriver du dig själv, en motivation till varför du söker det feriejobb du söker, och varför du tror att du skulle passa bra för just det jobbet.
Vilka jobbperioder finns?
Det finns tre jobbperioder på tre veckor vardera.
- Period 1 är mellan 19 juni till 7 juli.
- Period 2 är mellan 10 juli till 28 juli.
- Period 3 är mellan 28 juli till 31 augusti.
Vilka är villkoren för jobben?
- Du får jobba 60 timmar.
- Du får bara jobba vardagar måndag-fredag.
- Eventuell lunchrast är obetald.
- Första dagen kommer du och handledaren på arbetsplatsen överens om dina exakta arbetstider.
- Om du jobbar första perioden får du jobba igen timmarna du skulle gjort på midsommarafton på andra vardagar under perioden.
- Du löser själv transporter till och från arbetet och tar med mat/fika som du vill äta om du tar rast.
Vilken är lönen och hur och när får jag lön?
- För 2023 är lönen 63,50 kr/timme. Semesterersättning tillkommer.
- Du och din vårdnadshavare måste tala om för Swedbank vilket konto du vill ha pengarna insatta på, detta görs enklast via länk här>>
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
- När du börjar jobba får du skriva under anställningsavtal.
- Varje dag fyller du i tjänstgöringsrapport.
- Om du tror att du kommer ha en inkomst på under 20 431kr under året, ska du fylla i blankett för skattejämkning.
- Alla papper och blanketter finns på arbetsplatsen.
- Alla papper utom 1 ex av anställningsavtal ska lämnas in till personalavdelningen så snabbt som möjligt när du slutar jobba.
- Feriejobb är en timanställning, det betyder att du får lönen utbetald månaden efter att du avslutat ditt feriejobb.
Vad händer efter att jag skickat in min ansökan?
När ansökningstiden tar slut 31:a mars stänger vi ner anmälningformuläret. Inga ansökningar kommer att tas emot efter detta datum men det går bra att ställa sig på väntelista genom att ta kontakt med kommunens kundcenter. I april matchar vi sökanden mot arbetsplatser. Vi försöker matcha dina önskemål mot de jobb som finns och den tätort du bor närmast.
När får jag besked?
All kommunikation kring feriejobb sker via e-post till den adress du uppger i ansökningsformuläret så håll koll på din mejl! I april skickar vi ut erbjudanden om jobb till de 50 första prioriterade ungdomarna. Du har sedan någon vecka på sig att fundera och lämna besked, därefter erbjuds andra sökanden om det är kö. Senast i mitten av maj ska alla som sökt ha fått veta om man får ett arbete eller inte.
Att tacka ja eller nej
- Du måste tacka ja till jobbet genom att höra av dig till kommunens kundcenter om du vill ha det jobb du blivit erbjuden!
- Meddela oss gärna också om du inte vill ha jobbet.
- Om du inte lämnar besked kommer någon annan i kön att erbjudas din plats till jobb.
- Det är svårt att få byta plats eller period men om du verkligen måste får du önska det till kundcenter, men du måste ändå tacka ja eller nej till det erbjudande du fått.
Ska du jobba inom förskola eller fritids?
Om du fått besked om att du fått sommarjobb inom skola eller fritids måste du själv beställa hem ett utdrag ur belastningsregistret och ta med det oöppnat till arbetsplatsen första dagen. Tänk på att det tar någon vecka att få hem papperet så beställ i tid!
Utdraget beställs hos polisen via denna länk>> https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/skola-eller-forskola/ Länk till annan webbplats.
Tips till dig som feriejobbar:
Detta feriejobb är kanske din första arbetslivserfarenhet. Även om det inte är det så är det en ny erfarenhet eftrsom inget jobb är det andra likt. Du kanske träffar personal som kan bli referenser när du söker andra jobb och har möjlighet att fråga om utbildning och möjligheter om du är intresserad av att jobba vidare med denna typ av arbete. All arbetslivserfarenhet är bra erfarenhet!
Utvärdering och synpunkter
Hör gärna av dig om du har frågor eller vill berätta vad som varit bra/mindre bra med jobbet! Vi tar gärna emot synpunkter från tidigare feriearbetare eller arbetsplatser i strävan om att feriejobbet ska bli så bra som möjligt för alla inblandade! Mejla synpunkter till kundcenter@ragunda.se
Relaterade länkar
Dokument