Bli språkvän!

Skulle du vilja bli bekant med någon som kommer från ett annat land och som nyligen flyttat till Ragunda? Eller är du själv ny i kommunen och skulle vilja träffa fler andra människor som bor här? Anmäl dig som språkvän!

Bli språkvän!

Språkvän Ragunda

Att vara språkvän handlar om att du som är ny i Sverige och du som svenskfödd matchas och stöttas i att mötas och lära känna varandra.

För dig som ny i Sverige blir detta en möjlighet att prata svenska och att lära känna vårt samhälle, vål kultur och vår kommun bättre. För dig som svenskfödd blir det en chans till att utbyta erfarenhet och lära mer om en annan kultur.

Vad är bakgrunden till Språkvän Ragunda?

Ragunda kommun har under de senaste åren tagit emot många människor som flytt från sina hemländer och fått uppehållstillstånd i Sverige. En av de viktigaste förutsättningarna för att som ny komma in i det svenska samhället är möjligheten till kontakt med människor och föreningar i den nya hemorten. Därför finns Språkvän. Från början var detta ett projekt men numera är det en del av kommunens vanliga verksamhet.

Vem kan bli språkvän?

Alla är välkomna att anmäla intresse till att bli språkvän. Du kan vara ung eller gammal, arbeta eller vara pensionär. Det kan vara en person, några kompisar tillsammans, ett par eller en familj som önskar bli språkvänner tillsammans. Du behöver inga speciella förkunskaper för att bli språkvän, bara ett intresse för att träffa människor från andra kulturer i ett ömsesidigt utbyte.

Vad gör en språkvän?

Vad ni väljer att göra tillsammans är upp till er själva. Det kan handla om alltifrån att ta en fika, spela spel, träna, göra en utflykt eller ta en promenad tillsammans. Tanken är att ni ska umgås och ha trevligt tillsammans utifrån era intressen!

Vilka förväntningar finns det?

Det finns inga krav på att ni ska ses ett visst antal gånger utan matchningen pågår så länge som ni vill att den ska pågå. Ni bestämmer själva när ni ska ses och vad ni ska göra.

Att vara språkvän är ett frivilligt engagemang och det utgår ingen ersättning.

Hur går det till?

När du anmält intresse gör vi en matchning mot andra som anmält intresse. Matchningen beror på gemensamma intressen, ålder, familjesituation eller individuella önskemål.

Personal från kommunen bjuder in er till en första träff. På denna träff får ni kort information om vad det innebär att vara språkvän, ni kan ställa frågor och presentera er för varandra och byta kontaktuppgifter. Efter det inledande mötet bestämmer ni själva när ni vill ses igen och vad ni ska göra.

Låter detta spännande?

Anmäl i så fall gärna ditt intresse till att vara språkvän genom att fylla i intresseanmälan nedan.

Om du har fler frågor går det bra att mejla till integration@ragunda.se

Intresseanmälan språkvän Ragunda

Intresseanmälan språkvän * (obligatorisk)
Intresseanmälan språkvän


Jag/vi är * (obligatorisk)
Jag/vi är

Relaterade länkar

Dokument

Uppdaterad