Bli språkvän!

Skulle du vilja bli bekant med någon som kommer från ett annat land och som nyligen flyttat till Ragunda? Eller är du själv ny i kommunen och skulle vilja träffa fler andra människor som bor här? Anmäl dig som språkvän!

Bli språkvän!

Språkvän Ragunda

Att vara språkvän handlar om att ge en nyinflyttad person möjlighet att prata svenska och att lära känna vårt samhälle och vår kommun bättre. Som språkvän får du/ni möjlighet att träffa nya personer, att utbyta erfarenheter och att lära om varandras kulturer.

 

Vad är bakgrunden till Språkvän Ragunda?

Ragunda kommun har under de senaste åren tagit emot många människor som flytt från sina hemländer och fått uppehållstillstånd i Sverige. En av de viktigaste förutsättningarna för dem att komma in i det svenska samhället är möjligheten till kontakt med nya människor och föreningar på den nya hemorten. Detta är något som Ragunda kommun vill främja genom kontaktskapande insatser. Projektet är finansierade med medel från Länsstyrelsen.

Vem kan bli språkvän?

Alla är välkomna att anmäla intresse till att bli språkvän, unga såväl som äldre personer. Det kan vara en person, några kompisar tillsammans, ett par eller en familj som önskar att bli språkvänner tillsammans.


Du behöver inga speciella förkunskaper för att bli språkvän, bara ett intresse för att träffa människor från andra kulturer i ett ömsesidigt utbyte.

Vad gör en språkvän?

Vad ni väljer att göra tillsammans är upp till er själva. Det kan handla om alltifrån att ta en fika, spela spel, träna, göra en utflykt eller ta en promenad tillsammans. Tanken är att ni ska umgås och ha trevligt tillsammans, och det är ert gemensamma intresse som styr!

 

Samordnaren i kommunen är ditt stöd i processen, och kan om ni vill ge förslag på aktiviteter.

Vilka förväntningar finns det?

Det finns inga krav på att ni ska ses ett visst antal gånger, utan matchningen pågår så länge som ni vill att den ska pågå. Ni bestämmer själva när ni ska ses och vad ni ska göra.

Att vara språkvän är ett frivilligt engagemang och det utgår ingen ersättning.

Hur går det till?

När du anmält intresse gör vi en matchning utifrån gemensamma intressen, ålder, familjesituation eller individuella önskemål.

 

Kommunens samordnare bjuder in er till en första träff. På denna träff får ni kort information om vad det innebär att vara språkvän, ni kan ställa frågor samt får presentera er för varandra och byta kontaktuppgifter. Efter det inledande mötet bestämmer ni själva när ni vill ses igen och vad ni ska göra.

Om projekt Språkvän Ragunda

Språkvän Ragunda är ett § 37a projekt med medel från Länsstyrelsen som pågår mellan 2018-01-01 – 2020-02-29.

Projektet syftar till att skapa fler möjligheter för nyanlända och asylsökande personer bosatta i kommunen att utöka sitt kontaktnät, prata svenska och känna sig inkluderade i samhället. Ett sätt att göra detta på är genom att matcha språkvänner utifrån gemensamma intressen, vilket du kan läsa mer om här (länk till ”Bli Språkvän!”). Men projektet inkluderar också språkcaféverksamheter, föreningskontakter och andra aktiviteter.

Vill du veta mer kontakta oss gärna på integration@ragunda.se

Låter detta spännande?

Kul! Anmäl i så fall gärna ditt intresse till att vara språkvän genom att fylla i intresseanmälan nedan.


Kontaktuppgifter

Ragunda Kommun, AMI,

Elisabeth Johnson, 072-502 58 35

integration@ragunda.se


Intresseanmälan språkvän Ragunda

Intresseanmälan språkvän * (obligatorisk)
Intresseanmälan språkvän


Jag/vi är * (obligatorisk)
Jag/vi är

Relaterade länkar

Dokument

Uppdaterad 2020-01-16 av Elin Dahlin

Bibliotek
Ragunda hyreshys
Ragundabladet

Ragunda kommun finns också i sociala medier. Välkommen!

Ragunda kommun på Instagram
Ragunda kommun på Facebook
Ragunda kommun på Instagram
Ragunda kommun på Facebook

Telefon Kundcenter 0696-68 20 00

E-post: ragunda.kommun@ragunda.se


Öppettider kommunkontoret:

Måndag-torsdag: 08.00-16.00

Fredag: 08.00-15.00

Lunchstängt: 12.00-13.00

Mer kontaktinformation


Besöksadress

Centralgatan 13-15 Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Postadress

Ragunda kommun, Box 150,

844 21 Hammarstrand


Organisationsnummer

21 20 00-2452

 

Kommunens Intranätlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster