Hyra ut/Hyra en bostad

Har du en bostad att hyra ut till en nybliven Ragundabo? Har du ett fritidshus, en lägenhet eller en villa som står tom? Eller vill du själv flytta till Ragunda kommun?

Ragunda kommun tar emot intresseanmälningar till dig som vill hyra ut eller som vill flytta hit. Vi bistår med stöd vid besiktning av ditt boende, upprättande av hyresavtal samt hjälper till att besvara andra frågor som kan dyka upp i samband med bostadsuthyrning.

Så här går det till

Du som vill hyra ut din bostad blir hyresvärd och skriver hyresavtal med hyresgästen. Ragunda kommun gör en bedömning av boendet och hjälper till att matcha det med lämplig hyresgäst, beroende på exempelvis yta och lokalisering. Kommunen tar själv inte rollen som hyresvärd eller hyresgäst.

 

Hyresgästen erbjuds besök i bostaden tillsammans med personal från kommunen. Ragunda kommun erbjuder stöd och hjälp till både hyresgäst och fastighetsägare för att båda parter ska känna sig trygga med överenskommelsen.

 

När du hyr ut din bostad kan du som är privatperson redovisa överskottet som inkomst av kapital. För närvarande kan du göra ett schablonavdrag på 40,000 kronor per år, oavsett vilken typ av bostad du hyr ut. Läs om överskottet på skatteverket.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Varför vill kommunen hjälpa till med bostadsuthyrning?

Vi vill att fler ska välja att bo i Ragunda kommun. Kommunen har genom det kommunala bostadsbolaget Ragunda Bostadöppnas i nytt fönster möjlighet att erbjuda lägenhetsboenden i tätorterna Hammarstrand, Stugun och Bispgården. Vi vill samtidigt stimulera inflyttningar till andra mindre orter i kommunen samt tillhandahålla en större variation av hyresbostäder.


Syftet med projektet är att förbättra tillgången på bostäder i kommunen.

Vår förhoppning är att det också ska stimulera till annan omflyttning och inflyttning. Denna service är därför till för alla som vill hyra eller hyra ut.

 

Vi vill kunna erbjuda en variation av boenden för olika livsstilar i hela kommunen. För att de som flyttar hit ska trivas och ges utvecklingsmöjligheter här behöver kommunen arbeta aktivt för att matcha personer med lämpliga bostäder som också förbättrar möjligheterna till en varaktig och hållbar sysselsättning. Är detta arbete framgångsrikt kan det i sin tur bidra till att fler hittar just sin plats i Ragunda kommun och bidrar med sitt engagemang till en bygd där det behövs mest.

Krav på bostaden

I bostaden ska det finnas:

  • Eget kök eller kokvrå
  • Toalett och badrum
  • En dörr till bostaden som går att låsa

Hyresvärdens ansvar

Som hyresvärd har du och hyresgästen ett lagstadgat, ömsesidigt ansvar mot varandra. Om du som privatperson hyr ut en (1) bostad regleras det i Lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad.

Om du är företagare eller privat person och hur ut mer än en bostad regleras ansvaret i ”hyreslagen”, 12 kapitel i jordabalken.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

  • Som privat hyresvärd ansvara du för att kontrollera att din hemförsäkring täcker en uthyrning.
  • Om du hyr ut en bostad i andra hand måste du ha hyresvärdens eller bostadsrättsförenings tillstånd.


Relaterade länkarDokument
Uppdaterad 2018-11-01 av Niclas Jarlås

Bibliotek
Ragunda hyreshys
Ragundabladet

Ragunda kommun finns också i sociala medier. Välkommen!

Ragunda kommun på Instagram
Ragunda kommun på Facebook
Ragunda kommun på Instagram
Ragunda kommun på Facebook

Telefon Kundcenter 0696-68 20 00

E-post: ragunda.kommun@ragunda.se


Öppettider kommunkontoret:

Måndag-torsdag: 08.00-16.00

Fredag: 08.00-15.00

Lunchstängt: 12.00-13.00

Mer kontaktinformation


Besöksadress

Centralgatan 13-15 Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Postadress

Ragunda kommun, Box 150,

844 21 Hammarstrand


Organisationsnummer

21 20 00-2452

 

Kommunens Intranätlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster