Vårt geografiska läge mitt i mellannorrland, där tillgängligheten är starkt präglad av långa avstånd men samtidigt också större befolkningskoncentrationer åt såväl öster som väster, gör transporter och infrastruktur till nyckelfrågor för de lokala utvecklingsförutsättningarna. Många av de stora arbetsplatserna i kommunen är lokaliserade i närheten av väg 87 vilket är positivt ur kollektivtrafiksynpunkt. Som glesbefolkad kommun, med majoriteten av befolkningen bosatt utanför tätorter, är Ragunda samtidigt mycket bilberoende. Bilinnehav per invånare är näst högst i länet efter Härjedalens kommun och endast 16 av landets 290 kommuner har ett högre bilinnehav per invånare än Ragunda. Transportsystemet behöver därför vara utformat med hänsyn till det samtidigt som förutsättningarna för kollektivtrafikbaserad pendling är viktiga ur både ett miljöperspektiv och ett socialt perspektiv, då stora grupper bland exempelvis unga och nyanlända saknar körkort. Kollektivtrafiken har även betydelse för besöksnäringens förutsättningar. Kommunens starka skogsindustri och växande vindkraftsindustri innebär också att det kapillära vägnätet är hårt belastat av tung trafik. De tunga transporterna är helt nödvändiga för dessa delar av näringslivet men innebär samtidigt ett stort behov av underhåll för att kunna utföras. Ett regelbundet underhåll av de mindre vägarna är också centralt för att inte förutsättningarna för andra transporter som använder samma vägnät ska försämras.
I hög grad är det andra aktörer än Ragunda kommun som ansvarar för transportsystemet i kommunen. Endast 0,2% av vägnätet är kommunalt och den stora merparten, 87%, utgörs av enskilda vägar. Inga av de nationella stamvägarna går genom kommunen vilket innebär att investeringarna i vägnätet huvudsakligen sker genom länstransportplanen. Förutom Trafikverket är således Regionen en nyckelaktör i utvecklingen av transportsystemet. Som kollektivtrafikmyndighet är Regionen också ansvarig för kollektivtrafikförsörjningen. Samtidigt poängterar Regionen i det trafikförsörjningsprogram som håller på att tas fram att integreringen av kollektivtrafiken i samhällsplaneringen är en av de viktigaste strategierna för att nå de regionala målen för kollektivtrafiken. Det innebär exempelvis att väl utbyggda gång- och cykelvägar, pendlarparkeringar för cykel och bil samt utvecklade bytesmöjligheter är viktiga åtgärder som kommunen har rådighet över.
När avståndet för daglig arbetspendling är för stort kan samtidigt den digitala tillgängligheten i viss mån kompensera för en begränsad fysisk tillgänglighet och skapa möjligheter som tidigare inte funnits. Digitaliseringen är en megatrend som innebär att nya digitala lösningar skapar möjligheter att leva och verka i hela kommunen.
Inom Jämtlands län ökar företagsetableringar inom IT- och digitaliseringssektorn och ett flertal co-workingställen i länet erbjuder arbetsplatser och ett sammanhang till individer och företag. Pandemin har också visat en stor potential för ökat distansarbete och ett förändrat behov av fysiska resor, något som kan förväntas förändras kontinuerligt efterhand som teknikutvecklingen fortskrider. Efterfrågan och utbudet på digitala tjänster kan dessutom förväntas öka i snabb takt framöver. I regeringens bredbandsstrategi görs till exempel bedömningen att mindre än en procent av de saker som kan anslutas till internet är anslutna idag. För en kommun som Ragunda innebär detta en möjlighet som det finns all anledning att bevaka och bejaka, dels genom att utveckla de digitala lösningarna i den egna verksamheten, dels genom att säkerställa en hög digital tillgänglighet för de som bor och verkar i kommunen.
Ett väl utbyggt bredbandsnät är centralt i det sammanhanget men även den faktiska anslutningsgraden hos kommunens invånare och företag. Utbyggnaden av fibernätet sker i högt tempo. Enligt statistik från Post- och Telestyrelsen har antalet hushåll med tillgång till, eller absolut närhet till, bredband med hastigheten 1 Gbit/s ökat från 54 till 75 % mellan 2017 och 2019 i Ragunda kommun. Motsvarande siffror för arbetsställen är 46 till 70%. Samtidigt är det inte alla hushåll och företag som har den fasta förbindelsen framdragen ända till huset och det finns därför anledning att även arbeta med den frågan.