Ansök eller säg upp plats

I vårt administrationssystem IST kan du både ansöka om och säga upp plats i förskolan. IST riktar sig både till dig som redan har förskola och till dig som ska söka förskoleplats till ditt barn. Här kan du:

• ansöka om förskoleplats (kommunal- och fristående förskola)
  • säga upp plats (två månaders uppsägningstid, se nedan)
  • lägga till och ändra inkomstuppgifter
  • lägga in och ändra dina kontaktuppgifter

Du kan ansöka om plats utan att vara inloggad, men för att kunna ta del av fortsatta uppgifter om ditt barns placering behöver du ha e-legitimation (t ex bank-ID) samt korrekt ifylld e-postadress. Om du inte har möjlighet att göra din ansökan via IST kan du kontakta Kundcenter på 0696-68 20 00 eller via kundcenter@ragunda.se, alternativt skol- och förskoleadministratör Helén Hansson på 0695-76 10 01 eller helen.hansson@ragunda.se. Vi vill gärna ha din ansökan minst sex månader innan du önskar platsen. Vi är enligt skollagen skyldiga att erbjuda en förskoleplats i kommunen inom fyra månader från ditt ansökningsdatum. Vid önskemål om överflyttning till annan förskola inom kommunen tar du kontakt med rektor för förskolan, Lie Östborg på 0695-76 10 33 (vardagar kl. 8-9) eller lie.ostborg@ragunda.se.

Behov av ny plats vid sammanslagning av förskolor

På sommaren och andra tidpunkter på året när det är färre barn på våra förskolor, samverkar förskolorna. Det är då bara vissa förskolor eller avdelningar som har öppet, vilket innebär att barnet kan erbjudas omsorg på annan förskola än där barnet har sin placering. Vid dessa tillfällen är det ofta en större andel vikarier som arbetar än vanligtvis. Detta kan vara bra att veta för dig som önskar påbörja en placering under dessa perioder.

Ansökan från folkbokförda i andra kommuner

Om du är folkbokförd i en annan kommun men kommer att flytta till Ragunda kommun går det att ansöka om förskoleplats i IST. Om du söker plats i Ragunda kommun men är fortsatt folkbokförd i annan kommun, är hemkommunen skyldig att betala barnpeng till Ragunda kommun. Därför behöver du kontakta din hemkommun innan du ansöker om plats för att få ett godkännande.

Rutiner vid ansökan

1. När ansökan kommer in till Barn- och utbildningsförvaltningen via IST får ansökan ett ansökningsdatum. Varje ansökan har också ett ködatum. Om ansökan gjorts i god tid blir ködatumet fyra månader innan plats önskas.
  2. När vi fått din ansökan får du en bekräftelse med e-post.
  3. Så småningom erbjuds du plats i förskolan. Detta erbjudande skickas ut via e-post, och där finns en länk som du ska följa för att aktivt tacka ja eller tacka nej till platsen. Observera sista svarsdag. Vid platsbrist kan plats erbjudas i annat område eller på annan förskola än det som sökts. Om du tackar nej till placeringen avslutas din ansökan och du får söka på nytt.
  4. Efter att du tackat ja till placeringen får du ett placeringsmeddelande via e-post där aktuell förskola, avdelning, startdatum och taxekategori står.
  5. Du kontaktas av avdelningen senast två veckor före startdatumet. Då får du mer information om inskolningen.

Uppsägning av plats

Vid uppsägning av plats gäller en uppsägningstid på två månader från och med det datum du gör uppsägningen. Du kan givetvis säga upp platsen tidigare än så, och då dateras uppsägningen till två månader innan den dagen du vill att placeringen ska avslutas.

Skyldighet att lämna uppgifter

De avgiftspliktiga är skyldiga att lämna uppgifter för fastställande av avgift. Förändrad inkomst och andra förändringar som kan påverka avgiften skall anmälas snarast.

Lämnas inte uppgift så att avgift kan fastställas debiteras högsta avgift enligt gällande taxa. Ny avgift fastställs efter inkommen uppgift och tillämpas från månadsskiftet närmast efter.