Information om förskolan

Här nedan står sådant som kan vara bra att veta om du har ditt barn i förskola, eller ska till att skola in. Bland annat finns vår verksamhet i korthet, våra riktlinjer vid sjukdom och en "Bra att ha på förskolan"-lista

Vår verksamhet i korthet (för detaljer se respektive förskola)

På de flesta av våra förskolor äter vi frukost vid 8, lunch någon gång mellan 11 och 12, och mellis vid 14-15. Mellan måltiderna har vi olika aktiviteter, och nu fokuserar vi mycket på språkutveckling då vi är med i Skolverkets satsning "Läslyftet". Vi arbetar också efter en metod som kallas "Före Bornholmsmodellen" i samarbete med grundskolorna och Karlstadsmodellen (Babblarna) för de yngre. Leken är central i förskolan vilket är vårt sätt till utbildning. Vi jobbar även med att möta de ökade kraven på digitalisering i förskolan. Förskolan har en läroplan Lpfö18, som finns att läsa på www.skolverket.se.

Sjukdomar

Generellt gäller, precis som Socialstyrelsen skriver i boken "Smitta i förskolan Länk till annan webbplats.", att det är ditt barns allmäntillstånd som avgör. Barnet ska ha varit feberfritt i ett dygn. Det är viktigt att ditt barn är piggt och orkar vara med i alla förskolans aktiviteter.

Trots att restriktioner släppts gällande covid -19 så gäller det fortfarande att man ska stanna hemma om man är sjuk med symtom som kan bero på covid-19. (t ex snuva, hosta, feber) Det gäller alla vuxna och barn (källa 1177.se)

Om barnen får symtom på förskolan så ringer vi till vårdnadshavarna som får hämta barnet så fort som möjligt.

Utöver detta gäller bl.a. följande:

Det är viktigt att ni informerar oss om att era barn är sjuka. Detta dels för vår möjlighet att planera verksamheten på bästa sätt, men också för att vi ska kunna förhindra vidare spridning av smitta i förskolan. På grund av smittorisken vill vi att ni har alla era förskolebarn hemma, om något av barnen är sjukt.

Bra att ha på förskolan

  • Utekläder och skor efter årstid
  • Tre uppsättningar ombyten
  • Solskyddskräm
  • Hjälm, för vinterlek och cykling
  • Blöjor (gärna tejpblöjor, ej byxbjöjor) om du har blöjbarn
  • Vagn med filtar/åkpåse efter årstid om barnet ska sova i vagn, samt lämpliga sovkläder
  • Napp och/eller snutte vid behov

Köldgräns

  • Sova ute - ca -15 grader, personal avväger om det är inne eller ute man sover då
  • Uteverksamhet - ingen köldgräns, vi kan gå ut fast det är kallt men kortare tid

Övrigt

  • I förskolorna använder vi mobiler och iPads som pedagogiska verktyg, bl.a. för dokumentation och samverkan med vårdnadshavare. Privata mobiler används ej under arbetstid. Som vårdnadshavare får du gärna fota ditt eget barn men andra barn ska inte komma med på fotot.

Relaterade länkar

Dokument

Uppdaterad