Fritidshem är en pedagogisk verksamhet för barn i grundskolan mellan sex och tolv år.
Målsättningen är att vara ett komplement till hemmet och genom vår verksamhet ge såväl vila och avkoppling som stimulerande utmaningar, utifrån barnens enskilda behov.
Alla våra förskolor och fritidshem har nära till naturen som nyttjas flitigt som hjälp i barnens utveckling samt för lek och utflykter.
Taxa och regler för fritidshem
Har du barn i förskola eller på fritidshem behöver du betala en månadsavgift för platsen. Hur hög avgiften är beror på hushållets sammanlagda inkomst, antalet barn och åldern på barnen, så kallad maxtaxa. Inkomsttaket för 2024 är 56 250 kr.
De nya högsta avgifterna gäller för perioden 1 januari 2024 till den 31 december 2024.
Hur beräkningen görs framgår av 3 och 5 §§ i förordningen (2001:160) om statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskolan och fritidshemmet.
Avgift
För varje elev på fritidshem debiteras en fast månadsavgift, 12 månader per år. Faktura skickas i början av varje månad och ska vara betald den sista bankdagen i månaden. Avgiften debiteras från och med placeringsdagen och under uppsägningstiden som är 2 månader fr o m uppsägningsdagen.
Avgiften beräknas enligt maxtaxa. Avdrag för frånvaro görs inte.
Avgiftstak | Dock högst... | |
Barn 1 | 2% av bruttoinkomst | 1 125kr |
Barn 2 | 1% av bruttoinkomst | 563 kr |
Barn 3 | 1% av bruttoinkomst | 563 kr |
Fritidshem barn 6 -12 år-> har rätt till 10 timmar/vecka vid studier eller om man är arbetssökande. Denna tid betalar man för. Detta gäller max 2 timmar i anslutning till skoldagens slut. Detta gäller ej på skolloven.
Barnet har rätt att vistas i verksamheten under föräldrarnas arbets-/studietid samt skälig restid för den förälder som börjar sist på morgonen och den som slutar först på eftermiddagen. Vid föräldrars ledighet ska barnen vara hemma. Vid växelvis boende är regeln att barnet följer tidsschemat för den vårdnadshavare som har barnet boende hos sig.
Lovfritids
Vad gäller lovfritids har kommunstyrelsen tagit beslut (2014-02-06) om att vårdnadshavare får ansöka om lovfritids inför varje lov. Platsen sägs upp i samband med att lovet är slut.
Debitering sker för en hel månad och du betalar enligt maxtaxan oavsett om du nyttjar hela lovet eller enstaka dagar. Sträcker sig lovet över ett månadsskifte så räknas en fyraveckorsperiod från första lovdagen.
Den som har behov av lovfritids får själva ansöka i god tid inför loven, senast tre veckor innan.
Uppsägning av fritidshemsplats
Platsen ska sägas upp två månader före frånträdet. Avgift debiteras två månader från uppsägningsdatum.
Fritidhemmet Nyckelpigan i Bispgården
Inför skolstarten HT 2024 gäller nya rutiner för fritdshemmet Nyckelpigan som finns i modulerna i centrala Bispgården.
Öppettider klockan 06:00-17:30.
Frukost klockan 07:15 och den personal som äter frukost med barnen följer dem till bussen, som tar dem till skolan i Hammarstrand.
Efter frukost är det dags att kliva på bussen som stannar vid bussparkeringen utanför modulerna, bussen åker 07.45. Personal kommer att åka med bussen under en period.
Efter skoldagen åker förskoleklass och årskurs 1 från Kullstaskolan cirka klockan 13.45 och är tillbaka vid klockan 14.15. Resterande klasser åker tillbaka cirka klockan 15.00 och är tillbaka vid klockan 15.45
De som kommer med första bussen äter mellanmål i modulerna och de som åker med andra bussen äter mellanmål på Kullsta.