Genomskinliga sopsäckar på kommunens återvinningscentraler, ÅVC.

Från hösten 2017 kommer kommunens återvinningscentraler i Stugun och Hammarstrand endast ta emot genomskinliga sopsäckar. Det gör vi för att minska andelen felsorterat avfall och skapa en bättre arbetsmiljö för vår personal.

Kommunens återvinningscentraler är välbesökta platser och varje vecka tar vi emot stora mängder avfall. Mycket av det brännbara avfallet levereras i svarta eller färgade sopsäckar vilket ställer till en del problem. Merparten av avfallet är rätt sorterat. Men tyvärr händer det att vi hittar exempelvis matavfall, förpackningsavfall, elavfall, mediciner och farligt avfall som ex färgburkar och oljefilter mm. i sopsäckarna där det inte hör hemma.


Därför ska avfall som lämnas på kommunens ÅVC nu vara packat i genomskinliga sopsäckar. Eftersom personalen får en chans att se vad som finns i säckarna blir det lättare att förebygga att avfall hamnar fel. Krav på genomskinliga sopsäckar gäller även vid den årliga grovsopshämtningen.


Besökare som lagt sitt avfall i svarta eller färgade sopsäckar får under en kortare övergångsperiod lämna säcken men med en uppmaning att till nästa gång lägga avfallet i en genomskinlig sopsäck. Under hösten kommer renhållningen att erbjuda genomskinliga sopsäckar vid våra två återvinningscentraler, Stugun och Hammarstrand. Vi har även informerat butiker som säljer svarta sopsäckar att de bör erbjuda genomskinliga sopsäckar i fortsättningen.


I Ragunda kommun finns genomskinliga sopsäckar att köpa på Bolist och Granngården.


Införandet av genomskinliga sopsäckar görs samtidigt med övriga kommuner i Jämtlands län. Kravet på genomskinliga sopsäckar är ingenting vi i Jämtland är först med utan det införs nu mer och mer i hela Sverige. Exempelvis har de flesta kommuner bl.a. i Västerbotten, Skåne och Norrbotten samt alla kommuner i Västernorrland infört detta med gott resultat.


Tack för att du hjälper till att sortera rätt.

Relaterade länkar

Dokument

Uppdaterad 2019-03-28 av Niclas Jarlås

Bibliotek
Ragunda hyreshys
Ragundabladet

Ragunda kommun finns också i sociala medier. Välkommen!

Ragunda kommun på Instagram
Ragunda kommun på Facebook
Ragunda kommun på Instagram
Ragunda kommun på Facebook

Telefon Kundcenter 0696-68 20 00

E-post: ragunda.kommun@ragunda.se


Öppettider kommunkontoret:

Måndag-torsdag: 08.00-16.00

Fredag: 08.00-15.00

Lunchstängt: 12.00-13.00

Mer kontaktinformation


Besöksadress

Centralgatan 13-15 Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Postadress

Ragunda kommun, Box 150,

844 21 Hammarstrand


Organisationsnummer

21 20 00-2452

 

Kommunens Intranätlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster