Miljöarbete

Ragunda kommun arbetar för en långsiktigt hållbar utveckling och strävar efter att skapa en god livsmiljö.

Avfallstrappan

För att minska avfallsmängden och spara på våra gemensamma naturresurser ger avfallstrappan en bra bild över hur vi alla kan hjälpa till.

EU har beslutat om en så kallad avfallshierarki, eller avfallstrappa, som även styr hur avfallet tas omhand i Sverige.

Miljöutbildning för skolan

Genom att stödja Natur- och miljöboken medverkar Ragunda kommun till skolbarnens miljöutbildning.
Natur- & miljöboken är ett läromedel i miljö för grundskolans årskurs 4-6. På ett roligt och pedagogiskt sätt får eleverna lära sig om hur vi alla kan leva på ett sätt som bättre tar hänsyn till vår natur och miljö.

Materialet delas ut kostnadsfritt till skolorna, tack vare ett samarbete mellan företag, kommuner och Svenska Kunskapsförlaget. Detta påbörjades i mitten på 1990-talet och Ragunda kommun har medverkat i detta arbete sedan -97/-98.

Vill du veta mer om Natur & Miljöboken, besök Svenska Kunskapsförlagets hemsida www.kunskapsförlaget.se Länk till annan webbplats.

Skräpplockardagar

Varje vår deltar Ragunda kommun i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. Totalt i Sverige deltog fler än 676 366 barn och vuxna 2018.

Earth hour

Ragunda kommun uppmanar sina verksamheter att delta i "Earth Hour"​ >>. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.WWF Earth Hour är världens största miljömanifestation och handlar om att människor över hela världen visar sitt engagemang för miljön genom att släcka ljuset under en timmes tid. Under Earth Hour släcker miljontals människor ljuset – från Samoa, Australien, Nya Zeeland i öst till USA, Costa Rica och Cook-öarna i väst. 

Dokument

Avfallstrappan Pdf, öppnas i nytt fönster.


Uppdaterad