Elektronikavfall

Allt avfall som har sladd eller drivs med batteri räknas om elektronikavfall. Till exempel trasiga lampor, mobiltelefoner, vattenkokare och TV-apparater är elektronikavfall som ska sorteras ut och lämnas till återvinning.

Farligt avfall

Elektroniska produkter innehåller både ovanliga metaller och ämnen som kan vara farliga för din hälsa och för miljön om de hanteras på fel sätt. Därför ska du alltid lämna trasig elektronik som inte går att laga till ett godkänt insamlingsställe. Det är till och med lag på att det ska sorteras ut.

Hur vet jag vad som är elektronikavfall?

En enkel regel är att allt som kan lysa, låta, har en sladd eller går på batteri är elektronik och ska hanteras som elektronikavfall när det slängs.

Lämna elektronikavfall i butik

Butiker med en försäljningsyta för elektronik som är större än 400 m2 är skyldiga att ta emot smått elavfall (max 25 cm) från privatpersoner oavsett mängd och oavsett om man köper några elprodukter eller inte. Du har också rätt att vid köp av större produkt att lämna in en motsvarande produkt. Så köper du en frys så kan du samtidigt lämna in din gamla trasiga frys.

Uppdaterad