Källsortering

Ragunda kommun strävar efter att lämna så lite osorterat avfall som möjligt till deponering (soptipp). Genom att källsortera vårt avfall kan vi alla hjälpas åt att bidra till en bättre miljö.

Som hyresgäst hos oss ska du källsortera ditt avfall och lämna det till närmaste återvinningsstation. Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) som har ansvar för återvinningsstationerna i kommunen.

Så källsorterar du:

På en återvinningsstation kan du lämna:

 • Plastförpackningar, till exempel burkar, dunkar, flaskor, små hinkar, bärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket och plastfolie
 • Pappersförpackningar, till exempel pasta- och cornflakespaket, mjölk- och juicepaket, sockerpåsar, hundmatsäckar, bärkassar och wellpapp.
 • Tidningar och returpapper,
  till exempel dags- och veckotidningar, magasin, reklamblad, kataloger, broschyrer och ritpapper.
 • Metall,
  till exempel konserv-och sprayburkar (tomma), tuber, kapsyler, lock, aluminiumfolie och formar, urskrapade och torra målarburkar.
 • Glas,
  till exempel burkar, vin- och spritflaskor från Systembolaget.

 

Återvinningsstationer i Ragunda kommun hittar du här>>

 

Farligt avfall och grovsopor

Farligt avfall (till exempel batterier, spillolja och sprayburkar) lämnar du på ortens återvinningscentral. Det gäller även värmeljuskoppar och grovsopor (till exempel TV, dataskärmar, möbler och liknande).

 

Återvinningscentraler i Ragunda kommun hittar du här>>

 

Övrigt hushållsavfall

Övrigt hushållsavfall lämnar du som vanligt i bostadsområdets sopbod/soptunna. Det är viktigt att du paketerar avfallet och knyter ihop påsen ordentligt så att soporna inte åker ur påsen och orsakar lukt.

 

Här finns mer information hur du sorterar dina sopor rätt:

Uppdaterad