Varje kommun är enligt lag skyldig att bedriva tillsyn enligt miljöbalken, samt förordningar och föreskrifter meddelade med stöd av den.
I Ragunda kommun är det kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer som, på uppdrag av bygg- och miljönämnden, arbetar med tillsyn enligt miljöbalken.
Tillsyn
Tillsyn innebär bland annat att bygg- och miljöenheten granskar anmälningar från verksamheter, kontrollerar verksamheternas egenkontroll och lokaler, utreder klagomål samt genomför egna undersökningar och provtagningar.
Inomhusmiljö
Människor tillbringar en stor del av sina liv inomhus. En bra inomhusmiljö är därför viktig för människors hälsa. Det finns många olika problem som kan uppstå som påverkar inomhusmiljön. Till exempel kan fukt, mögel, bristfällig ventilation och buller leda till en dålig inomhusmiljö.
Klagomål på inomhusmiljö
Har du problem i din bostad med fukt, dålig lukt, att temperaturen upplevs vara för hög eller låg eller annat som påverkar din hälsa negativt ska du i första hand kontakta din hyresvärd, fastighetsägare eller den som orsakar störningen. De bör därefter få en rimlig tid på sig att undersöka och åtgärda problemet. Om du upplever problem i en offentlig lokal (till exempel skola, hotell, vårdlokal) ska du i första hand kontakta den som bedriver verksamheten. Om problemet kvarstår kan du kontakta bygg- och miljöenheten hos oss på Ragunda kommun.
Anmälan om verksamhet
Enligt 38 § i förordning (1998:899) är det förbjudet att utan anmälan driva eller arrangera:
- Verksamhet där allmänheten yrkesmässigt erbjuds hygieniska behandlingar som innebär risk för blodsmitta eller annan smitta på grund av användningen av skärande eller stickande verktyg. Exempelvis vid akupunktur, piercing, tatuering, fotvård, diatermi och manikyr/pedikyr.
- Bassängbad för allmänheten eller som på annat sätt används av många människor. Det kan även avse exempelvis bubbelpooler eller badtunnor beroende på hur dessa används.
- Förskola, öppen förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, gymnasieskola, anpassad gymnasieskola, specialskola, sameskola eller internationell skola.
Om du planerar att starta en verksamhet som berörs av anmälningsplikten ska detta anmälas till bygg- och miljöenheten senast sex veckor innan verksamheten ska påbörjas. Om en anmälningspliktig verksamhet påbörjas utan en anmälan kan en sanktionsavgift dömas ut. Även större ändringar av en befintlig verksamhet samt ägarbyte ska anmälas till bygg- och miljöenheten.
Anmälan om verksamhet med hygienisk behandling Länk till annan webbplats.Är du osäker om din verksamhet eller en förändring av din verksamhet kräver en anmälan, kontakta Bygg- och miljöenheten för mer information.
Bygglov/bygganmälan
Förutom att göra en anmälan enligt miljöbalken kan verksamheter även behöva ansöka om bygglov eller göra en bygganmälan. Du bör därför ta kontakt med en bygglovhandläggare i samband med att du tänker öppna, ta över, eller göra ändringar i en lokal.
Yrkesmässig hygienisk behandling
När du ska bedriva en verksamhet för hygienisk behandling är en väl inredd lokal, god hygien och kunskap viktiga förutsättningar för att förebygga och undanröja olägenheter för människors hälsa.
Läs mer om yrkesmässig hygienisk verksamhet i Socialstyrelsens allmänna råd SOSFS 2006:4.
Solarium
En solarieverksamhet, där allmänheten tas emot som kund, är anmälningspliktig enligt Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter. En anmälan om solarieverksamhet ska göras till bygg- och miljöenheten minst sex veckor innan du planerar att öppna verksamheten.
Mer information gällande regler om solarium finns på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida.
Strålsäkerhetsmyndigheten Länk till annan webbplats.Anmälan om verksamhet med hygienisk behandling Länk till annan webbplats.
Egenkontroll enligt miljöbalken
Oavsett om en verksamhet omfattas av anmälningsplikt eller ej ska alla som bedriver en verksamhet, enligt miljöbalken, visa hänsyn till miljön och människors hälsa. Det innebär bland annat att man ska ha tillräcklig kunskap om sin verksamhet och vidta de skyddsåtgärder som krävs för att skydda miljön och människors hälsa. Det är verksamhetsutövaren som har bevisbördan och är därför skyldig att visa att kraven uppfylls.
Anmälningspliktiga hälsoskyddsverksamheter ska ha en dokumenterad egenkontroll. Det innebär att den som bedriver verksamheten ska:
- ha en skriftlig struktur över vem som ansvarar för vad
- ha skriftliga rutiner för att fortlöpande kontrollera att utrustning med mera för drift och kontroll hålls i gott skick
- fortlöpande göra riskbedömningar utifrån miljö- och hälsosynpunkt
- ha en förteckning över de kemiska produkter som hanteras inom verksamheten som kan innebära risker ur miljö- eller hälsosynpunkt.
Smittskydd
Smittskydd handlar om att förhindra att smittsamma sjukdomar sprids i samhället samt att ge allmänheten råd och information om hur man undviker smitta.
Bygg- och miljöenheten arbete
Bygg- och miljöenheten ansvarar för att åtgärder vidtas mot till exempel djur, vattentäkter, livsmedel, strandbad, avloppsanläggningar, ventilationsanläggningar och andra objekt som sprider eller misstänkts sprida smitta. Arbetet består även av att förebygga sådan smittspridning. Bygg- och miljöenheten är i dessa fall ansvarig för att spåra smittan och undanröja risken för smittspridning. Vid misstanke om objektburen smitta samverkar bygg- och miljöenheten med bland annat regionens smittskyddsenhet och Livsmedelsverket.
Om du misstänker att du blivit smittad vid restaurangbesök eller bad bör du snarast kontakta bygg- och miljöenheten så att vi har möjlighet att spåra smittkällan. Vid matförgiftning kan du använda vår e-tjänst:
Anmälan om matförgiftning - Ragunda kommun Länk till annan webbplats.
Smitta mellan människor
När det handlar om smittspridning eller misstänkt smittspridning mellan människor utreds ärendet av regionens smittskyddsenhet där smittskyddsläkaren är ansvarig. Smittskyddsenhetens kontaktuppgifter hittar du på Region Jämtland Härjedalens hemsida.
Smittskydd och vårdhygien - Region Jämtland Härjedalen (regionjh.se) Länk till annan webbplats.