På vilka allmänna platser får man dricka alkohol?

Ordningslagen (1993:1617) säger att varje kommunen själva beslutar om vilka områden som ska vara alkoholfria för att polisen i sin tur ska kunna agera utifrån detta. Kommunens senaste beslut är från 2015 då de områden där det är förbjudet att dricka alkohol utökades, främst för att barn och unga ska skyddas mot alkoholens skadeverkningar.

Vad gäller?

Spritdrycker, vin, öl överstigande 2,25 volymprocent alkohol och annan jäst alkoholdryck som avses i alkohollagen (2010:1622) får inte förtäras (drickas) på områdena innanför de röda linjerna på följande kartor:

Följande allmänna platser omfattas av förbudet även om de inte ligger innanför de rödmarkerade områdena på kartorna:

• torg
  • lekplatser
  • idrottsanläggningar (tex fotbollsplaner)
  • motionsspår
  • badplatser
  • skol- och förskoleområden
  • kyrkogårdar/begravningsplatser
  • hälsocentraler
  • brandstationer

När serveringstillstånd för alkohol har beviljats tillfälligt eller stadigvarande så undantas den/de platserna från förbudet för den tid som tillståndet avser.

Polisen är den myndighet som ansvarar för att förbudet efterlevs och som kan agera mot dem som bryter mot förbudet. Polisen kontaktar i vissa fall kommunens socialtjänst.

Uppdaterad 2017-08-23 av Elin Dahlin