Coronaviruset, covid-19

Tack för att du håller ut! Här finns samlad information om coronaviruset, covid-19. Ragunda kommun arbetar aktivt för att kommunens verksamheter ska påverkas så lite som möjligt och följer händelseutvecklingen noga. Informationen uppdateras löpande.

Information abot the coronavirus and covid -19 in other languages

Nu gäller skärpta nationella föreskrifter och råd i hela landet.

Från den 9 april gäller förlängda regionala rekommendationer i Jämtland Härjedalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Myndighetsinformation

Det sprids väldigt mycket information om coronaviruset och det kan vara svårt att veta vad som är sant och inte. Folkhälsomyndigheten är expertmyndighet i Sverige. På deras frågor och svar-sida finns mycket information och webbplatsen uppdateras hela tiden.

Information om vaccination, Jämtland Härjedalen

På 1177: s hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du information om vaccination mot covid-19 och information om hur du bokar tid för vaccinationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisinformation - sök information här i första hand

På Krisinformation.se hittar du samlad information från ansvariga myndigheter om coronaviruset, smittspridningen och hanteringen av utbrottet.

krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Teckenspråkstolkad och syntolkad information om covid-19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information om coronaviruset på 1177:s webbplats

1177 vårdguiden - information om covid-19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Region Jämtland Härjedalen - Information om Covid-19, provtagning och statistik

Region Jämtland Härjedalens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du information och lägesrapporter.

Nationellt informationsnummer – 113 13

113 13 är Sveriges nationella informationsnummer. Hit kan du vända dig för att ge och få information om större olyckor och kriser eller om du har generella frågor kring coronaviruset som inte handlar om sjukdomssymptom.

Viktiga telefonnummer

Sjukvårdsrådgivning – 1177

Ring endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Vid akuta nödsituationer – 112

Ska endast användas vid fara för liv, egendom eller miljö.

UD:s telefon för frågor om resande – +46 840 59 200

Frågor om utlandsresor och råd och stöd till svenskar som befinner sig utomlands.

Röda korsets stödtelefon – 0771 900 800

Om du känner stress och oro kring utbrottet av coronaviruset.

Jourhavande präst hos Svenska kyrkan – 112

Ring numret och be dem koppla dig till jourhavande präst. Går även att nå via Svenska Kyrkans chatt.

BRIS stödtelefon för barn – 116 111

Öppet vardagar 09-12 och 14-21 samt helger 14-21. Finns även chatt.

BRIS vuxentelefon om barn – 077 150 50 50

Stöd och information kring frågor som rör barn. Öppen vardagar 09-12

Kvinnofridslinjens nationella stödtelefon – 020-50 50 50

För dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld.

Äldrelinjen – 020 22 22 33

För dig som är över 65 år och behöver någon att prata med. Drivs av organisationen Mind och har öppet vardagar 08-19 och helger 10-16.

Livsmedelsverkets frågor och svar angående spridning av covid-19

Läs mer på Livsmedelsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad gäller för evenemang och möten?

Händelser som sammanför många människor kan under vissa omständigheter ligga till grund för stor smittspridning. Regeringen har på Folkhälsomyndighetens inrådan beslutat att förbjuda offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 8 deltagare. Det handlar till exempel om demonstrationer, föreläsningar, teaterföreställningar, idrottstävlingar, danstillställningar, marknader och mässor.

För alla övriga evenemang och sammankomster rekommenderas riskbedömning före genomförandet för att utvärdera eventuella risker och för att kunna vidta riskreducerande åtgärder. För kurser, seminarier och andra evenemang som involverar hälso- och sjukvårdssektorn eller deltagare med andra för samhället kritiska funktioner bör särskild försiktighet iakttas. Det är arrangören som ansvarar för riskbedömningen.

Här finns mer information, vilka allmänna åtgärder som bör vidtas och verktyg för riskbedömning: Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats

Rekommendationer angående idrott och träningsanläggningar med anledning av covid-19

Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta, anser Folkhälsomyndigheten. De har tagit fram rekommendationer som finns på Folkhälsomyndighetens webbplats>>länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Övrigt om kommunens verksamheter

Vad gör Ragunda kommun?

 • Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vi följer naturligtvis också Folkhälsmyndighetens övriga riktlinjer som du hittar på deras webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Vi planerar för att det här kan bli långvarigt och förvaltningarna ser över hur vi hanterar personalförsörjningen om många av oss skulle bli sjuka.
 • Verksamheterna har väl inarbetade rutiner och riktlinjer, bland annat kring hygien inom förskola, skola och äldreomsorg. Dessa fortsätter vi att följa precis som tidigare. Som en extra försiktighetsåtgärd ser kommunen över/ändrar efter rådande omständigheter planer och rutiner gällande smittspridning kontinuerligt och sätter upp skyltar i våra lokaler.
 • Vi deltar i länsgemensamma möten med regionala och nationella aktörer samt i nätverk angående näringslivsfrågor.
 • Vi uppmanar våra anställda att ha digitala möten istället för fysiska och begränsa sitt resande och jobba hemifrån om det är möjligt och i samråd med närmsta chef.
 • Vi har aktiverat funktionen TIB (Tjänsteman i beredskap)
 • Vi har pausat interna projekt för att kunna omfördela personalresurser.

Ändrade öppettider/stängda verksamheter

Familjecentralen och öppna förskolor

Familjecentralen och öppna förskolor pausar tills vidare.

Skolornas matsalar

Vi har stängt skolornas matsalar för extern uthyrning. Endast skolorna har tillträde dit.

Idrottshallar

Från 8 februari öppnar idrottshallar för skolverksamhet samt föreningsverksamhet riktat mot barn och ungdomar födda 2002 och senare. För övrig verksamhet är idrottshallarna stängda.

Simhallen i Stugun

Simhallen i Stugun är stängd.

Nornans cafeteria och kommunens sammanträdesrum

Nornans cafeteria och kommunens sammanträdesrum hyrs ej ut till externa verksamheter/föreningar.

Aulan Stugun

Aulan Stugun hyrs ej ut till extern verksamhet.

Biblioteken

Biblioteken har öppet, men endast 8 personer får vistas samtidigt i lokalerna. Vi lånar också ut böcker för avhämtning. Läs mer på Bibliotekens hemsida.

Utökad hemsändning för personer i riskgrupp med anledning av Covid-19

Ragunda kommun har utökat möjligheten till hemsändning av livsmedel med anledning av den pågående pandemin, Covid-19.  Hemsändning gäller nu också personer som ingår i riskgrupper (se folkhälsomyndighetens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster) och är ej biståndsbedömt.

Vi har under coronapandemin avtal med:

 • ICA Forsen i Bispgården
 • Affär´n i Borgvattnet
 • Coop Hammarstrand
 • ICA Hammarstrand

Kostnaden för hemsändning är 40 SEK och gäller en gång i veckan.

Vi har i dagsläget inget avtal med ICA Nära i Stugun, men de har ett eget erbjudande angående hämtning av matkasse och hemkörning. Se: www.ica.se/butiker/nara/ragunda/ica-nara-stugun-465/hemleverans/länk till annan webbplats

Kontakta Kundcenter på 0696-68 20 00 om du vill ha hemsändning.

Resor med Länstrafiken

ltr.se/din-resa/information-corona/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du uppdateringar hur kollektivtrafiken påverkas, det kan handla om nya riktlinjer eller rekommendationer, inställda bussar eller andra uppmaningar som Länstrafiken vill att du som resenär får vetskap om och förhåller dig till.

Från och med 7 januari gäller rekomendationer om munskydd i kollektivtrafiken. Här hittar du utlämningsställen i Jämtland >>länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Covid-19 relaterade nyheter

Uppdaterad av Carina Landin