Information till näringsliv med anledning av coronaviruset
Här hittar du information och stöd som kan hjälpa dig hantera förändringar på grund av covid-19-utbrottet.
Du som företagare kan förbereda dig på olika sätt och vi på näringslivsenheten finns tillgängliga för att svara på frågor och guida till rätt instans.
Ring oss via Kundcenter 0696-68 20 00 eller maila oss på naringsliv@ragunda.se.
Med anledning av den pågående pandemin skickar vi kontinuerligt ut samlad information från myndigheter och organisationer, nationellt, regionalt och lokalt i vårt företags och föreningsregister, vill du ha dessa utskick så skicka ditt företags respektive föreningsnamn samt e-post till: naringsliv@ragunda.se så ser vi till att ni kommer med i sändlistorna.
Samverkansmöten och lägesbilder för regionalt och lokalt näringsliv
Utifrån den pandemi Covid-19 som just nu finns i vårt samhälle så har Länsstyrelsen genom landshövding Jöran Hägglund bett om att få kontinuerliga uppdateringar gällande lägesbilder och eventuella samhällsstörningar för vårt lokala/regionala näringsliv.
Vi som arbetar med näringslivsfrågor på kommunerna i länet har korta avstämningsmöten varannan måndag mellan kl 15-16 med områdeschef näringsliv på Region Jämtland Härjedalen samt enhetschef på landsbygdsenheten, Länsstyrelsen. På dessa möten kommer vi att få information samt eventuella beslut som rör näringslivet från nationell nivå. Denna information kommer vi att skicka till er som finns registrerade i vårt företagsregister samt meddela på denna sida.
En samlad information om hur företagen i Jämtlands- och Västernorrlands län uppfattar, påverkas av och hanterar situationen relaterat till Covid-19 har samlats in efter önskemål från Sveriges regering via Handelsministern Anna Hallberg.
Mötesanteckningar och lägesbilder från regionala samverkansmöten
På Region Jämtland-Härjedalens hemsida finns Minnesanteckningar Näringslivsdialog om coronakrisen
Statistik hur företagen har påverkats av COVID-19 i Jämtlands län, enkät mars 2020
Nyhetsbrev till Företagare i Ragunda kommun med anledning av covid-19
Nyhetsbrev skickas ut via företagsregistret till våra företagare i kommunen när nya beslut/riktlinjer tas nationellt/regionalt.
Näringslivssuport via Region Jämtland Härjedalen
Region Jämtland Härjedalen startar en Näringslivssupport för att stötta företagare i länet på uppdrag av politiken med anledning av corona/covid-19. Detta i syfte att anordna en samlingspunkt för företagare för att mildra effekten av det rådande läget.
Möjlighet finns att prata med personer som kan ge information kring vad som gäller i den nya situationen som många företagare befinner sig i.
Näringslivssupporten kommer att kunna ge information om
- Vad innebär statens räddningspaket för företagare?
- Hur ser lägesbilden ut för företagare i länet?
Hur fungerar det?
Företagare kan komma i kontakt med Näringslivssupporten via
e-post: naringslivssupport@regionjh.se
Råd, tips och exempel för dig som verksamhetsutövare
Vi vet att ni är många som anstränger er för att hantera riskerna kring covid-19 och att du som verksamhetsutövare tar ett stort ansvar för att vidta åtgärder som minskar spridningen av sjukdomen. För att underlätta det arbetet har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap sammanställt en checklista och information samt goda exempel på åtgärder.
Här kan du ta del av checklistan och exempel för olika verksamheter >>
Tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen
Från och med den 1 november 2020 höjdes maxantalet besökare för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster till ett maxantal på 300 sittande personer. Detta gäller däremot INTE serveringsställen. Serveringsställen har inget maximalt antal för besökare i sin verksamhet utan där gäller lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen (SFS 2020:529), som säger: Den som driver ett serveringsställe ansvarar för att:
- Serveringsställets lokaler och tillhörande områden utomhus som besökare har tillträde till är utformade så att trängsel undviks och att besökare kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra.
- Verksamheten i övrigt organiseras så att smittspridning bland besökare så långt som möjligt förhindras.
- Det finns rutiner för hur smittspridning bland besökare kan förhindras. Första stycket gäller även vid entréer till sådana lokaler och områden, om den som driver serveringsstället äger eller på annan grund disponerar över entréområdet.
Denna lag kompletteras med Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som innebär:
- Information till besökare bör finnas vid entréer, toaletter och andra platser där besökare uppehåller sig. Informationen bör vara väl synlig och innehålla information om vikter av att hålla avstånd och att sköta sin handhygien, att mat och dryck ska intas sittandes vid ett bord eller bardisk och att man bör stanna hemma om man har symptom på covid-19.
- Besökare ska ha tillgång till handtvätt antingen genom tvål och vatten eller handdesinfektion.
- Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. - Enligt folkhälsomyndigheten ska besökare kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap.
- Besökaren får endast äta och dricka sittandes vid ett bord.
- Besökaren får ta med maten för avhämtning.
- Stående servering vid barer är inte tillåtet.
- Bufféservering är tillåtet om verksamheten har rutiner för hur besökare kan undvika trängsel och långa köer samt rutiner för hur personalen kan minska risken för smittspridning.
Ändringar i föreskriften
Ett tillägg i föreskriften är att om sällskap på serveringsställen är fler är åtta besökare ska den som driver serveringsstället dela upp sällskapet i mindre sällskap med högst åtta besökare i varje (HSLF-FS 2020:37). Detta gäller från och med 3 november 2020.
Regeringen bestämde den 22 oktober att förlänga föreskriften om tillfälliga smittskyddsåtgärder för serveringsställen till 31 maj 2021 och den kan förlängas ytterligare. Exempel på vilka verksamheter som omfattas av reglerna om serveringsställen:
- Restauranger
- Barer
- Pubar
- Diskotek
- Kaféer
- Konditorier
- Kantiner.
Exempel på vilka verksamheter som inte omfattas av reglerna om serveringsställen:
- Ideella organisationer som t.ex. serverar gratis mat och dryck till människor i hemlöshet
- Serveringsställen som saknar sittplatser och bord, t.ex. vissa glasskiosker och foodtrucks
- Personalrestauranger
- Skolmatsalar
Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare
Regeringen har den 5 november 2020 beslutat om ett nytt stöd i syfte att lindra de ekonomiska konsekvenserna av spridningen av sjukdomen covid-19. Stödet handläggs av länsstyrelsen, som också ansvarar för all information, samt uppföljning av stödet.
Regeringens stöd till kulturen
Regeringen har meddelat att ytterligare 1,5 miljarder kronor ska fördelas till kulturen med anledning av pandemin.
Kulturrådet ska fördela 881 miljoner kronor och den första bidragsomgången går till kompensation för inställda och framskjutna evenemang, under perioden juni-september. Kulturrådets ansökan öppnar den 15 oktober.
Konstnärsnämnden ska fördela 200 miljoner kronor till yrkesverksamma konstnärer på en professionell nivå inom bild och form, musik, teater, film, dans och cirkus. Krisstödet är till för enskilda och främst frilansande konstnärer. Ansökan öppnar den 8 oktober.
Tillväxtverkets information om bla korttidspermittering
Korttidspermittering innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får 90 procent av lönen. Staten går in med kraftiga subventioner för att täcka en del av kostnaden. Detta är en viktig åtgärd nu när många företag är pressade med anledning av covid-19.
Mer information finns på Tillväxtverkets hemsida
Samlad myndighetsinformation till företag via verksamt.se
På verksamt.se finns samlatd information från myndigheter, som är viktig för dig som företagare att känna till i samband med det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19.
Information till företagare inom besöksnäringen via visita.se
På visita.se finns medlemsinformation till dig som har ett företag inom besöksnäringen angående coronaviusets påverkan.
Folkhälsomyndighetens information
Vi vill uppmärksamma er alla på att Folkhälsomyndigheten har en bra sida med allmänna råd hur du skyddar dig själv och andra, UD:s råd angående resor och frågor och svar på ofta förekommande frågor.
Regler för restauranger och krogar
Det vidtas flera åtgärder för att bromsa takten i spridningen av covid-19 i Sverige. Det handlar om krav på skärpt säkerhet i restaurangmiljöer.
Folkhälsomyndigheten föreskriver, med stöd av smittskyddsförordningen, att restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.
Läs mer på Folkhälsomyndigheten
Livsmedelsverkets frågor och svar till företag angående coronaviruset
Läs mer på Livsmedelsverket
Samlad företagsinformation på Skatteverket
På skatteverket.se finns samlad information som är viktig för dig som företagare att känna till i samband med det nya coronaviruset.
Råd om arbetsmiljö på arbetsmiljöverkets webbplats
För att veta hur du som arbetsgivare ska agera utifrån vad din organisation jobbar med behöver du arbeta systematiskt med ditt arbetsmiljöarbete. Läs mer på arbetsmiljöverkets webbplats
Information om Riksbankens lån till företag via bankerna
På Riksbankens webbplats hittar du information om Riksbankens lån till företag via bankerna.
Vad gäller för evenemang och möten?
Här finns mer information, vilka allmänna åtgärder som bör vidtas och verktyg för riskbedömning: Folkhälsomyndigheten
Vad gör Ragunda kommun?
Ragunda kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har återkommande samverkan med Länsstyrelsen i Jämtlands län, Region Jämtland Härjedalen och övriga kommuner i länet. Verksamheterna har redan idag väl inarbetade rutiner och riktlinjer, bland annat kring hygien inom förskola, skola och äldreomsorg. Dessa fortsätter vi att följa precis som tidigare. Som en extra försiktighetsåtgärd ser kommunen kontinuerligt över planer och rutiner gällande smittspridning.
Relaterade länkar
Dokument