Hygien

I en krissituation är det särskilt viktigt att tänka på hygienen. Smuts och dålig hygien är grogrund för smitta och sjukdomar.

Tvättning

Förutom att du bör sköta din personliga hygien är det viktigt att du håller rent och vädrar hemma. Även vid brist på vatten bör du tvätta ansiktet, händerna, underlivet, fötterna och armhålorna varje dag. Tvål och vatten är bäst, men behöver du hushålla med vattnet är tvättlapp och våtservetter ett bra alternativ. Försök att borsta tänderna minst en gång per dag, allra helst på kvällen. Tvätta håret åtminstone en gång i veckan.

 

Toalett

Om det är vattenavbrott så kan toaletten ändå användas, om det är tillåtet, genom att avföringen spolas ner med en hink vatten. Om toaletten inte går att använda som vanligt kan den ändå användas som ett ”torrdass” genom att en kraftig plastpåse eller sopsäck placeras i toalettstolen. Knyt igen efter toalettbesöket och förvara i dubbel sopsäck exempelvis på balkongen.

 

Förbandslåda

En förbandslåda med ett lämpligt innehåll bör finnas i alla hushåll. Det finns färdigutrustade förbandslådor att köpa i handeln men det går även bra att själv komponera ett lämpligt innehåll.

 

Husapotek

I ett husapotek ska du ha sådant som du vet att du kan behöva till exempel
Huvudvärkstabletter, nässpray, febertermometer m.m. Använder du receptbelagd viktig medicin ska du alltid försöka ha lite extra av den hemma


Uppdaterad