Grannsamverkan

Grannsamverkan är gratis och brottsförebyggande och leder till stärkt trygghet och säkerhet i bostadsområden. Grannsamverkan arrangeras genom polisen i samverkan med bland annat Stöldskyddsföreningen, Villaägarna och Brandskyddsföreningen. Kommunen uppmanar till grannsamverkan och kan hjälpa till om din by eller gata vill starta upp. men det är heller inte svårt att komma igång på egen hand!

Korta informationsfilmer om grannsamverkan återfinns här>> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varför grannsamverkan?

Syftet med grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka säkerheten, framför allt genom att förhindra bostadsinbrott, skadegörelse och fordonsstölder. Genom att boende i ett område håller extra uppsikt över sina grannars bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i området kan en möjlig gärningsman lättare upptäckas. Därutöver ges information från polisen om hur brottsligheten ser ut och om vad kan göra för att förebygga den.

På köpet kan sociala nätverk i grannskapet stärkas och engagemanget i området öka!

 

Grannsamverkan ger effekt och forskning visar att brottsligheten minskar där grannsamverkan finns och att potentiella gärningsmän är mera försiktiga eller helt undviker dessa områden.

Om vi alla börjar med att vara mer allmänt vaksamma och kontakta Polisen när vi ser något som är "fel", samt meddelar våra grannar och kontaktombud när vi reser bort - då är vi igång med grannsamverkan!

 

Grannsamverkan är också en snabb och enkel kanal för kommunen att nå ut med viktig information.

Hur börjar vi grannsamverka?

Ta först kontakt med grannarna i hyreshuset/på gatan/i vägföreningen/byföreningen (10-15 hushåll är lagom men beror på hur grannskapet ser ut) och enas om att ni vill grannsamverka. Detta kan ske genom att kalla till möte eller genom att lägga information i grannarnas postlådor där de ombes ta kontakt med dig ifall intresse finns. 

 

Utse därefter ett kontaktombud och kontakta Polisen på följande adress för anmälan och beställning av material och skyltar: grannsamverkan.jamtland@polisen.se 

 

Kontaktombudet får både inledningsvis och fortlöpande utbildning från polisen. Ombudet får också information per e-post om brottsstatistik och om vad som är på gång; t.ex. bilar att vara lite vaksam kring eller påminnelser inför sommarperioden då bostaden ofta lämnas tom.

Ombudet är den som via sms sprider information från polisen vidare till sina grannar och som omvänt är den som i första hand kontaktar polisen när något misstänkt upptäcks.

För mer information:

Kontakta polisen på e-postadressen ovan eller kontakta Ragunda kommuns folkhälsoutvecklare via kundcenter. Mer skriftlig information finns under "dokument" längre ner på sidan och kan med fördel delas ut bland grannarna.

Fakta om Grannsamverkan i Jämtlands län  

Polismyndigheten i Jämtlands län har sedan hösten 2010 arbetat med att starta upp Grannsamverkan tillsammans med andra samarbetspartners. Upp emot 4000 hushåll i länet är med i grannsamverkan genom drygt 600 lokala kontaktombud.


Ragunda jobbar aktivt med att utöka områdena med grannsamverkan sedan hösten 2014.

Uppdaterad