Kriget i Ukraina
Både vuxna och barn kan känna rädsla inför det oroliga omvärldsläget i Europa även om det inte finns något akut hot mot Sverige. Här kan du få lite tips och länkar om hur du kan hantera din oro men också hur du bör agera för att inte sprida vidare ogrundade rykten. Här hittar du också viktiga länkar till ansvariga myndigheter.
krisinformation.se
På krisinformation.se finns en samlad information och länkar från svenska myndigheter om vad vi vet just nu och om hur du kan hantera din oro.
- "Det försämrade säkerhetsläget i vår omvärld"
Länk till annan webbplats.
- Många barn känner oro och här hittar du information för barn: Lilla Krisinfo
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ny organisation för flyktingmottagande Ukraina
Från 1 juli gäller nya regler som syftar till en jämnare fördelning av boendeplatser för flyktingar över landet. Från detta datum och framåt har Ragunda kommun ansvar för att ta emot och ordna boende för 16 flyktingar som anvisas hit från Migrationsverket, utifrån en fördelning på nationell och regional nivå.
Migrationsverket har fortfarande ansvaret för flyktingarna eftersom de inte blir folkbokförda i kommunen. Flyktingarna har samma rättigheter som asylsökande, och får ersättning från Migrationsverket. Flyktingar från Ukraina som fått skydd enligt massflyktsdirektivet får skydd i ett år med chans till förlängning av skyddet i max tre år.
Från 1 juli är det kommunens arbetsmarknads- och integrationsenhet (AMI) som är ansvarig för den kommunala samordningen kring mottagande av flyktingar från Ukraina och personer kommer under augusti månad att bosättas i kommunala lägenheter.
Mer information finns på Migrationsverkets webplats: Kommunerna tar över ansvaret för boende åt skyddsbehövande från Ukraina - Migrationsverket Länk till annan webbplats.
Migrationsverket
På Migrationsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information till dig som kommer till Sverige från Ukraina.
Anmälan om frivilliga insatser till flyktingar från Ukraina
Ragunda kommun samarbetar med Hembygdsföreningarna (Fors, Ragunda, Selet, Stugun), Studieförbundet Vuxenskolan, Röda Korset, Stugubygdens framtid och Svenska kyrkan angående frivilliga insatser inför en möjlig, kommande flyktingström från Ukraina till vår kommun.
Nu finns en e-tjänst där du kan anmäla exempelvis om du har husrum, kläder, hygienartiklar, transporthjälp eller annat att erbjuda.
Fyll i vilken typ av hjälp du har att erbjuda och dina kontaktuppgifter. Sedan kontaktar någon av de ovanstående föreningarna/organisationerna dig om det blir aktuellt att använda oss av det du har att dela med dig av.
Här hittar du e-tjänsten: Samordning av frivilliga initiativ för flyktingar från Ukraina Länk till annan webbplats.
Relaterade länkar
Dokument