Projektdagbok "Digital Hjälp"

Projektet pågår under perioden November 2019 till 31 Maj 2020. Här berättar vi lite om vad som har hänt och vad vi gör i projektet!

Swedbank besöker Hammarstrands Bibliotek

Mars 2020

Vecka 12

Vecka 11 dök Coronaviruset upp och hela världen förändrades. De aktiviteter vi planerat vecka 12, butiksbesök och mobilkurs, ställs således in. Hur kommande veckor ser ut vet vi inte än. Nästa vecka är det All Digital Week men det blir nog inga fysiska aktiviteter på biblioteken. Vi försöker uppdatera våra sociala medier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. mer än någonsin och tipsa om allt möjligt du kan göra online istället! Har du missat Seniorsurfarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på SVT så tipsar vi verkligen om detta lärande och underhållande program. Kan streamas på SVT Play. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi gjorde dock ett första besök på Integrationsenheten och hjälpte till med att bland annat deklarera digitalt, ringa Sudan på rätt sätt och skapa ett autogiro. Fler besök är inplanerade i denna målgrupp.

Vecka 10 & 11

Artikeln om projektet finns nu att läsa på ltz.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.! Katrin som skrivit reportaget, besöker tillsammans med Karolin, chefredaktörpå LT, ÖP:s ragundareporter Karin och Hanna som är marknadskoordinator på Mittmedia alla tre biblioteken samt vår filial i Borgvattnet för att hjälpa läsare logga in digitalt, snacka lokal journalistik och hantera prenumerationsärenden. Butiksturnen och aktiviteter för All Digital Week, vecka 13 planeras. I Hammarstrand är det nu bestämt att vi drar igång 5 mobilträffar till, varannan onsdag, med start 18 mars 13:00. Fler deltagare är välkomna, ta kontakt med projektledare Maria eller bibliotekarien.


Feb2020

Vecka 8 & 9

Maja från Swedbank besökte de tre biblioteken med en jättebra information om att ta steget in i en ny värld med betalning och bank på nätet och mycket annat matnyttigt, oavsett om du är kund i banken eller ej. Välbesökt träff i Hammarstrand men lite glesare i Stugun och Bispgården. Handelsbanken besökte Stuguns bibliotek där de erbjöd deras kunder hjälp med Bank-ID och Swish.

Vecka 6 & 7

Vi har Internetfika i Hammarstrand med 7 glada damer som har helt olika nivå på sina kunskaper men alla får ut något av träffen! Så roligt att vi bestämmer att vi ska boka in ett gäng träffar till där vi bland annat ska gå igenom fotandets konst, sociala medier och sökkunskaper. Internetfika i Stugun besöks av en dam, som får desto mer hjälp och mycket lyckligt konstaterar att hon nu kan Swisha Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!! Finns det några i Stugun som skulle vilja ha fler träffar så som damerna i Hammarstrand? Säg till er bibliotekarie i så fall!

LT gör ett reportage om projektet med Maria & två låntagare i Bispgården. Håll utkik efter artikeln!

Träffar med Mittmedia, Swedbank och kommunens Kundcenter är nu klara och information kommer spridas om detta.


Jan 2020

Maria träffar PRO i Hammarstrand och konstaterar att många äldre nog gått grundkurser i mobil/surfplatteanvändande och att mer avancerad kunskap efterfrågas - det kommer komma! Vi arrangerar Internetfika i Bispgården och Madde från Handelsbanken har information om Bank-id och Swish i Hammarstrand, en uppskattad träff! Det kommer också in låntagare spontant på framförallt biblioteket i Hammarstrand och Bispgården och efterfrågar hjälp med lite allt möjligt digitalt; vi har laddat ner fotoscanningsappar, ljudboksappen Biblio Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ändrat inställningar, beställt varor och startat igång ny mobil, för att nämna några saker. Men var är de som behöver hjälp i Stugun?


Nov/Dec 2019

Projektledare Maria börjar och sätter sig in i vad projektet egentligen handlar om, varför biblioteket jobbar med digitala frågor, hur jobbar andra regioner med dessa frågor och vad ska vi göra? Maria besöker Internetdagarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Stockholm och lär sig mer om källkritik, Fake news Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., säkerhetsintrång och annat.

Vi besöker de olika biblioteken samt vår lilla filial i Borgvattnet och träffar låntagare samt representanter för PRO Stugun för att ta reda på mer hur internetkunskaperna ser ut och om det finns något man behöver hjälp med. Ett program infär våren börjar formas.

Relaterade länkar

Dokument

Uppdaterad