Hedersomnämnande: Ut i det vilda av Elias Åvik Thörnblad

Han var missbrukare. Nu stod han i den sunkiga mörka gränden och tittade på pistolen som han hade i handen. Precis när han stod och tänkte på sin skuld så kom de en gaturåtta. På ren reflex så sköt han råttan.

Pistolen klickade. Han kastade iväg den. Sekunden efter så ringde Adam. Jack tryckte bort honom. Det var Adam som hade satt honom i skiten. Det började i åttan. Med hasch första gången så va de bara roligt men sen blev de ett beroende. De va adam som hade rullat Jacks första joint, Adam som förstörde hans liv.

En halvtimme efter så satt Jack på bussen för att hålla sig varm. Eller inte kall iallafall. De va som en rutin för han. Han satt där på bussen och funderade hur han skulle fixa fram tio tuss innan denna veckan. Det var tisdag idag. Han hade frågat alla han kände men fick inte låna några pengar.

Han går över torget, letar pant. Han ser en värdetransport. Han tänker på om det är värt att råna den för pengarnas skull? Men hur ska han kunna råna den? Han har inga vapen och inga grabbar.

När han går förbi stans bästa mack ser han två killar inne på macken som beter sig konstigt. Han bestämmer sig för att gå in och se var som pågår. Precis när han ska gå in kommer de två killarna rusande och springer rakt in i honom. Killarna svär och försöker ta sig från platsen så fort som möjligt för de hör redan sirener på avstånd.

Allt går så fort när poliserna kommer. De fängslar Jack och tar med sig honom i polisbilen till häktet.

(två dagar senare)

Jack står uppradad med tre andra misstänkta. Mackägaren tittar på de fyra och pekar på Jack.

“Den där killen stoppade de som rånade mig. Honom kan ni släppa. Jag ska ge honom

10.000 för att han stannade killarna som rånade mig så dom tappade sina väskor”.

Relaterade länkar

Dokument

Uppdaterad