Norska litteraturserier

Norska långserier på Ragunda Bibliotek

Raija, av Bente Pedersen

Serien utspelar sig på 1700-talet och handlar om Raija - en främmande, exotisk fågel i sitt nya hemland på nordkalotten. Nöden i det krigshärjade Finland tvingade hennes föräldrar att sälja henne till en norsk familj. Här möts hon av en värld full av mystik och övertro.

De svarta Riddarna, av Margit Sandemo

För många hundra år sedan ingick fem svarta riddare en ödesdiger pakt. Sedan den tid vilade en förbannelse över deras släkter. Den förstfödde i varje generation dör i ung ålder - och ingen blir äldre än 25 år...

Serien består av 12 böcker.

Häxmästaren, av Margit Sandemo

Det är inte en officiell fortsättningsserie på Sagan om Isfolket, men några av personerna från den tidigare serien förekommer i denna serie.

Totalt 15 böcker.

Huset Arent, av Bente Pedersen

Detta är först och främst historien om Vanda – den vackra, starka och självständiga kaptensdottern från Arkhangelsk – och om äktenskapet som för henne till Norge och handelsstaden Tromsö i mitten av 1800-talet. Detta är också en historia om kärleken, livet, havet och andra mysterier.

Serien består av 21 delar.

Tre systrar, av Bente Pedersen

Den handlar om de tre väninnorna Ingrid, storgårdsdotter; Stina, tjänsteflicka och den samiska Aile. De upplever en dramatisk händelse i barndomen som sätter spår. Fickorna knyter oskiljaktiga vänskapsband och blir systrar i hjärtat. Spänner sig mellan åren 1864-1907 och består av 66 böcker.

Aurora, av Bente Pedersen

Följ med till Tromsö anno 1918, och lär känna den sprudlande Aurora som fått sitt namn efter norrskenet. En historia om omöjlig kärlek och en stor dröm.

Serien består av 20 böcker.

Lotsbarnen, av Dorthe Erichsen

Historisk romanserie om de två barnen Jon och Julie som bägge växer upp faderlösa under första delen av 1900-talet. Hotell Havblikk blir den fasta punkten i deras tillvaro.

Serien består av 20 delar.

Fjällrosor, av Laila Brenden

De 43 böckerna tar sin början år 1860 när de föräldralösa systrarna Anna och Rise vid 16 och 12 års ålder följer sin mor till sista vilan. Uppväxta i fjällvärlden och övertygande om att de kan klara allt - så länge de har varandra…

Hannah, av Laila Brenden

En lidelsefull berättelse om en stolt kvinna och hennes kamp för att finna lyckan. En färgsprakande släktsaga som är fylld av spänning, kärlek och passion. Serien innehåller 40 böcker och utspelar sig mellan åren 1826-1868. Huvudpersonen är Hannah som bor på gården Rudingen med utsikt över Hemsedal.

Morgonsol av Anne Marie Stamnestrø

Handlingen tar sin början år 1770. Iselin är ensam arvinge till storgården Thrane på Ås i Akershus. Nu när hon är 18 år, vill hennes föräldrar gärna att hon gifter sig, men Iselin vägrar. På Nöstetangen glasbruk lever 16 år gamla Maren i en trygg och bra tillvaro med sina föräldrar tills en brand vänder upp och ner på allt och skickar henne ensam ut i världen.

12 böcker totalt.

Krönikan om Ylva Alm, av Ida S Skjebakken

Ylva Alm är 17 år och har levt ett skyddat liv på gården Bjergvin i Telemark men när hon möter den hemlighetsfulle Aksel Tveter känner hon sig genast dragen till honom. Det hon inte vet är att händelser i det förflutna binder dem samman.

Totalt 25 böcker.

Sagan om Isfolket, av Margit Sandemo

Serien börjar år 1581, då pesten härjar i Norden. Silje är bara sjutton år, men alla hennes släktingar är döda. Utsvulten och frusen möter hon den mystiske Tengel av Isfolkets ätt, mannen som har sålt sin själ till den onde, och han hjälper henne i nödens stund. Första boken i serien gavs ut 1982 och serien har blivit en stor succé med många läsare.

Serien består av 47 delar.

Inga Svartdal, av Torill Thorup

De tolv böckerna om Inga Svartdal följer henne genom livet – ett dramatiskt sådant, präglat av ett tvångsäktenskap fyllt med hat och svek, en gammal infekterad släktfejd och smutsiga hemligheter. Men parallellt med sorger och förödmjukelser får Inga också uppleva himlastormande, förbjuden kärlek och begär.

Där vinden viskar, av Thorill Thorup

Utspelar sig på storgården Övre Tronstad vid Oslofjorden. Tillsammans med sin son och en barnpiga flyttar rikemansdottern Gabriella in på godset för att komma undan en skandal. Men vad hon inte vet är att gården har ett mörkt förflutet. Vad var det egentligen som hände för två år sedan?

Serien består av 15 böcker.

Relaterade länkar

Dokument

Uppdaterad