- Startsida
- Näringsliv och upphandling
- Serveringstillstånd, alkohol och tobak
Serveringstillstånd, alkohol och tobak
Här finns information för dig som är krögare eller näringsidkare om vad som gäller vid alkohol och tobaksförsäljning i Ragunda.
Ragunda kommun ansvarar för tillstånd och tillsyn av serveringstillstånd, viss servering och försäljning av folköl och tobak.
Läs mer om tillsyn och regelverk på Folkhälsomyndighetens hemsida:
Tillsynsvägledning — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se) Länk till annan webbplats.
Hos oss ansöker du om:
- Stadigvarande serveringstillstånd till allmänhet, till exempel restauranger.
Gäller servering av starköl, vin, starksprit och andra jästa drycker - Stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap, festvåningar, föreningar, ordenssällskap och studentkårer. Gäller servering av starköl, vin, starksprit och andra jästa alkoholdrycker, till exempel cider.
- Tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten,
till exempel serveringstält och festivaler. - Tillfälligt serveringstillstånd till slutna sällskap,
till exempel föreningsfester och firmafester. - Försäljning av tobak
Till oss ska du anmäla:
- Försäljning av folköl
- Servering av folköl
- Försäljning av tobaksfria nikotinprodukter
- Försäljning av elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare
- Serveringsansvariga personer
Ansökan
Kontakta oss i god tid för att få information om serveringstillstånd. Från det att ansökan är komplett kan det ta upp till åtta veckor att handlägga stadigvarande serveringstillstånd, fyra veckor för tillfälliga tillstånd till allmänheten och cirka fem till tio dagar för tillfälliga tillstånd till slutna sällskap.
Ta del av kommunens riktlinjer och avgifter för serveringstillstånd och försäljning av tobak och folköl på bland våra föreskrifter:
Blanketter och e-tjänster
Här hittar du de blanketter och e-tjänster du ska använda vid ansökan:
Ansökan om tillstånd för servering av alkoholdrycker - Ragunda kommun Länk till annan webbplats.
Anmälan om försäljning och servering av folköl - Ragunda kommun Länk till annan webbplats.
Anmälan om upphörande av serveringstillstånd - Ragunda kommun Länk till annan webbplats.
Anmälan av serveringsansvariga personer - Ragunda kommun Länk till annan webbplats.
Information om serveringstillstånd
Här har vi samlat lite information om serveringstillstånd, kraven som ställs, hur handläggning fungerar med mera.
Tobaksförsäljning
Tobakslagen har i syfte att begränsa tobakens skadeverkningar och innehåller bland annat en rad bestämmelser om handel med tobaksvaror samt rökfria miljöer. Bestämmelserna i lagen avser tobak, elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare, örtprodukter för rökning och liknande produkter.
Från och med 1 juli 2019 gäller lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter. Lagen ersätter den tidigare tobakslagen och lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare.
I och med nya lagen införs tillståndsplikt för försäljning av tobaksvaror. Det är även förbjudet att röka på till exempel uteserveringar, utanför entréer till rökfria lokaler som allmänheten har tillträde till, väntplatser utomhus till kollektivtrafik, på inhägnade platser utomhus som huvudsakligen är avsedda för idrottsutövning och på lekplatser dit allmänheten har tillträde. Den som äger eller förfogar över lokalen ansvarar för att bestämmelserna följs genom att informera om rökförbudet, till exempel genom skyltning. Rökförbudet omfattar även elektroniska cigaretter, vattenpipor, rökning av örtprodukter och produkter som motsvarar rökning men inte innehåller tobak.
Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter - Riksdagen Länk till annan webbplats.Vägledning för tillsyn över rökfria miljöer — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se) Länk till annan webbplats.
Ansök om tillstånd för tobaksförsäljning
För att sälja tobaksvaror behöver du ansöka om tillstånd hos kommunen. All försäljning av tobak, även tillfällig och i liten omfattning, är tillståndspliktig. Nyetableringar och ägarbyten omfattas också av tillståndsplikten. Tillstånden förenas med lämplighetskrav och det är kommunen som ansvarar för hanteringen. Försäljning av elektroniska cigaretter kräver en anmälan.
Avgifter
Kommunen tar ut en avgift för handläggning av ansökan. Även den löpande tillsynen är avgiftsförenad.
Försäljning tobaksfria nikotinprodukter
Den 1 augusti 2022 trädde en ny lag i kraft, lagen om tobaksfria nikotinprodukter. Detta innebär att den som vill sälja eller som redan säljer dessa produkter måste anmäla försäljningen till kommunen.
Produkterna kallas i vardagligt tal vitt snus, nikotinpåsar eller tobaksfritt och finns i flera olika varumärken. Den nya lagen innebär att försäljningen av tobaksfria nikotinprodukter blir reglerad liksom försäljning av e-cigaretter, tobak och liknande produkter i fråga om åldersgräns, krav på egenkontroll och tillsyn.
För att kunna sälja tobaksfria nikotinprodukter efter den 1 augusti 2022 måste du anmäla din verksamhet till kommunen och bifoga en kopia på ett egenkontrollprogram. Anmälan sker genom vår e-tjänst:
Anmälan försäljning av tobaksfria nikotinprodukter - Ragunda kommun Länk till annan webbplats.
Betalning
Betala till bankgiro: 267-8761 Ragunda kommun,
Serveringstillstånd, med referensnummer: 202 31111 267
Ansökan skickas till Ragunda kommun, Box 150, 844 21 Hammarstrand.