- Startsida
- Näringsliv och upphandling
- Serveringstillstånd, alkohol och folköl
Serveringstillstånd, alkohol och folköl
Här finns information för dig som är krögare eller näringsidkare om vad som gäller vid alkohol och tobaksförsäljning i Ragunda.
Bygg- och miljöenheten i Ragunda kommun ansvarar för tillstånd och tillsyn av serveringstillstånd, servering och försäljning av folköl.
Läs mer om tillsyn och regelverk på Folkhälsomyndighetens hemsida:
Ansökan och anmälan
Hos oss ansöker du om:
- Stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten - Restauranger
- Stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap - Föreningar, ordenssällskap, studentkårer och festvåningar
- Tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten - Serveringstält, festivaler och evenemang
- Tillfälligt serveringstillstånd till slutna sällskap - Föreningsfest, firmafest
Till oss kan du anmäla:
- Försäljning av folköl
- Servering av folköl
- Serveringsansvariga personer
- Provsmakning
- Kryddning av spritdrycker
Vi prövar även:
- Stadigvarande ändring av befintligt serveringstillstånd
- Tillfällig ändring av befintligt serveringstillstånd
- Godkännande av lokal för cateringverksamhet
- Godkännande av nya bolagsmän
När behövs inte serveringstillstånd?
Samtliga punkter måste vara uppfyllda för att få servering alkohol utan tillstånd:
- Enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer. T.ex, bröllop och 50-års fest.
- Sker helt utan vinstsyfte.
- Nyttjar en lokal där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol eller lättdrycker.
Handläggningsprocess och kostnader
Du som har tillstånd
Restaurangrapport
Varje år ska en verksamhet med stadigvarande serveringstillstånd skicka in en restaurangrapport. Restaurangrapporten ligger till underlag för den rörliga taxan, se kostnader, taxa för alkohol, tobak, folköl samt receptfria läkemedel.
I januari varje år skickar tillståndsmyndigheten ut ett dokument med inloggningsuppgifter till Folkhälsomyndighetens sida för att fylla i restaurangrapporten. Exempel på uppgfter som ska lämnas in är priser, försäljningssummor och inköpta antal liter dryck. Restaurangrapporten ska skickats in innan 1 mars.
Tillsyn
Tillsyn av serveringstillstånd kan indelas i två typer av tillsyner - inre och yttre. Tillsynerna är oanmälda och verksamheten har skyldighet att ge tillgång till utrymmen samt handlingar som efterfrågas av myndigheten.
Inre tillsyn innebär kontroll av verksamhetens skötsamhet, personer med betydande inflytandes ekonomiska och personliga skötsamhet. Under denna tillsyn sker inget platsbesök.
Yttre tillsyn sker genom att en tjänsteman från tillståndsmyndigheten besöker verksamheten. Detta kan ske tillsammans med polismyndigheten samt räddningstjänsten. Då kontrolleras försäljning, mat, brandsäkerhet, serveringslokal, berusningsgrad och marknadsföring.
Om myndigheten påträffar en avvikelse från alkohollagen kan följande beslut tas:
- Erinran – Påminnelse om vad som står i alkohollagen, mindre avvikelse
- Varning – Påtryckning om vad som står i alkohollagen, allvarlig avvikelse
- Återkallelse – Serveringstillståndet återkallas kan ske om flera varningar har tilldelats eller direkt vid mycket allvarlig överträdelse av alkohollagen.
Förändringar i verksamheten
Om det sker förändringar i verksamheten efter att ett serveringstillstånd har beslutats ska dessa meddelas till bygg- och miljöenheten. Om verksamheten inte meddelar om förändringar kan detta påverka tillsynen.