Kommun och politik

Kommun och politik

Mycket stor brandrisk i de östra delarna av länet

Just nu är det mycket stor brandrisk i flera områden i Jämtlands län och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmanar till stor försiktighet i skog och mark.

Den senaste tidens väderläge med höga temperaturer och lite nederbörd har lett till att det är mycket torrt i skog och mark i stora delar av Sverige. Prognosen tyder på att brandrisken kan förvärras ytterligare framöver.

 

– Det fina varma vädret lockar till utevistelse men tänk på att en brand i skog och mark kan startas av flera olika orsaker, inte bara av grillning och eldning. Även cigarettfimpar och små gnistor från exempelvis röjsåg kan antända den torra vegetationen, säger Leif Sandahl vid MSB

 

eld i gräs

Brandriskprognos

dinsakerhet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du hitta den aktuella brandriskprognosen och på SMHI:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns också aktuella varningar.

 

Följ gärna brandriskprognosen i appen BRANDRISK Ute Länk till annan webbplats.

 

Än har inget eldningsförbud utfärdats i vårt område men Räddningstjänsten uppmanar till försiktighet.

Vad gör du om du upptäcker en brand?

Det kan bli en snabb och häftig spridning om en brand väl får fäste, så det är extra viktigt att bränderna upptäcks i tid.

Om du upptäcker en brand – varna andra i närheten, flytta dig till en säker plats och larma 112. Om det är möjligt, försöka släcka elden.

  • Rädda - Rädda dig själv och de som är i fara.
  • Varna - Varna alla som hotas av branden.
  • Larma - Larma 112.
  • Släck - Släck branden om du tror att du klarar det.

 

Uppdaterad