Bygga, bo och miljö, Trafik och infrastruktur

Bygga, bo och miljö, Trafik och infrastruktur

Om pågående vindkraftsbyggnationer i vår kommun

Arbetet med vindkraftsanläggningen vid namn Björkvattnet, som ligger sydväst om byn Björkvattnet, har pågått sedan sommaren 2019. Det kommer att bli 33 stycken verk, som var och ett kan producera 5.3 Megawatt elektricitet.

Projektet köptes ifjol av det franska infrastrukturföretaget InfraVia, och de har nu i sin tur registrerat ett svenskt företag vid namn Treblade AB, som kommer att äga anläggningen.


Just nu är alla 33 fundamenten färdiggjutna, och man väntar på tornen, bladen, och generatorerna. Detta kommer med båt till Köpmanholmen, och trailertransporterna startar redan i juni. Bladen och generatorerna kommer att fraktas via Ramsele och Lungsjön, medan tornleveranserna kommer att ske genom vår kommun. De kommer via Rv 87, Lv 344, och väg 776 genom Borgvattnet och Fullsjön.

 

Det är stora transporter, och de kommer att ha flera förbilar och flera följebilar. Transporterna kommer att ske på nätterna, och de beräknar att de är framme vid Björkvattnet mellan klockan 04 och 06 på morgnarna. Varje torn levereras i 7 delar, och förutom själva tornen fraktar man tillbehör som trappor, bult och mutter. Därför blir det cirka 250 transporter innan allt är på plats.

 

Den totala tidsplanen är att allt ska vara klart för elproduktion under början av 2021. Här är en länk till ägarnas hemsida, där man kan följa arbetets fortskridande, och hitta mera fakta om anläggningen och komponenttransporterna: https://se.treblade.com/ Länk till annan webbplats.

Närbild på vindkraftverk

Uppdaterad