Borgerlig vigsel

För alla som planerar att gifta sig och önskar ett alternativ till kyrklig vigsel så finns möjligheten till borgerlig vigsel.

Innan ni kan beställa tid för vigsel måste ni ansöka om hindersprövning.

Ansökan skall göras gemensamt på det skattekontor där någon av er är folkbokförd. Man bör i samband med ansökan om hindersprövning även anmäla vilket efternamn man vill bära efter vigseln.


Blanketter för hindersprövning respektive anmälan om efternamn finns hos Skatteverket, se länk nedan. Om det inte finns något hinder mot äktenskapet kommer skattekontoret att utfärda ett intyg om hindersprövning.


Hindersprövningsbevis, intyg om vigsel, samt namn på två vittnen som måste vara över 18 år, skall skickas till den vigselförrättare ni valt. Om ni inte väljer vänner eller släktingar som vittnen kan personal vid kommunkontoret fungera som vittnen (under kontorstid). Efter vigseln får ni ett vigselbevis. Vigselförrättaren underrättar även Skatteverket om vigseln.

Könsneutralt äktenskap

Från och med den 1 maj 2009 är äktenskapet könsneutralt, det vill säga de som ingår äktenskap kan vara antingen en man och en kvinna eller två kvinnor eller två män. Tidigare kallades äktenskap mellan två personer av samma kön för registrerat partnerskap. De som redan har ingått partnerskap och vill att det ska gälla som ett äktenskap kan anmäla till Skatteverket att de önskar detta.

Utländska medborgare

Om en part inte är skriven i Sverige gäller att svensk hindersprövning måste göras. Hindersprövning görs alltid så att det räcker om en av parterna är skriven i Sverige. Om båda är utländska medborgare måste ni kontakta er ambassad för att få nödvändiga handlingar. Mer information om detta finns hos skatteverket.

Plats för vigseln

Ni kan välja att viga er i Kommunhuset i Hammarstrand eller på annan trevlig plats i kommunen efter överenskommelse med vigselförrättaren. Borgerlig vigsel är kostnadsfri.


Välkommen att ringa Ragunda kommuns Kuncenter 0696-68 20 00 eller för att diskutera hur ni önskar att er vigsel arrangeras.


I Ragunda kommun finns följande borgerliga vigselförrättare:

Hans Lundqvist, Backgränd 10, 844 31 Hammarstrand

Bernt Källström, Södervägen 16, 844 61 Kälarne

Elisabet Yngström, Orrvägen 19 A, 844 51 Stugun

 

Uppdaterad 2019-07-31 av Carina Landin

Ragunda hyreshys
Bibliotek
Ragundabladet

Ragunda kommun finns också i sociala medier. Välkommen!

Ragunda kommun på Instagram
Ragunda kommun på Facebook
Ragunda kommun på Instagram
Ragunda kommun på Facebook

Telefon Kundcenter 0696-68 20 00

E-post: ragunda.kommun@ragunda.se


Öppettider kommunkontoret:

Måndag-torsdag: 08.00-16.00

Fredag: 08.00-15.00

Lunchstängt: 12.00-13.00

Mer kontaktinformation


Besöksadress

Centralgatan 13-15 Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Postadress

Ragunda kommun, Box 150,

844 21 Hammarstrand


Organisationsnummer

21 20 00-2452

 

Kommunens Intranätlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster