God man, förvaltare och förmyndare

I alla kommuner ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Ragunda kommun ingår i en gemensam nämnd från och med 1 januari 2023 med Krokoms kommun, Åre kommun och Östersunds kommun där Östersund är värdkommun och har ordförandeskapet.

God man och förvaltare

En god man hjälper dig som på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom inte kan ta vara på dina rättigheter eller sköta din ekonomi.

En förvaltare har rätt att bestämma mer än en god man.

En god man och förvaltare har i princip samma uppgifter. Det är deras ansvar och rättigheter som skiljer sig åt. En god man kan inte utses mot din vilja. Det är en frivillig åtgärd som innebär att du behåller rättshandlingsförmågan, det vill säga att exempelvis ingå i avtal.

En förvaltare är en tvångsåtgärd för dig som inte klarar av att ta hand om dig själv eller din egen­dom. En förvaltare kan utses utan ditt samtycke.

Överförmyndarkansliet i Östersunds hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om bland annat:

  • Vad en god man gör
  • Vad en förvaltare gör
  • Vad en förmyndare gör
  • Hur man ansöker om god man eller förvaltare
  • Hur du som vill BLI god man eller förvaltare gör
  • Information till dig som ÄR god man eller förvaltare

Där hittar du också blanketter och e-tjänster.

Överförmyndarnämnd och kansli

Ragunda, Krokom, Åre och Östersund har från och med den 1 januari 2023 en gemensam överförmyndarnämnd. Överförmyndarkansliet i Östersund handlägger samtliga ärenden.

Du är alltid välkommen att kontakta överförmyndarkansliet via telefon, e-post, ­brev eller besök.

Du kan lämna in handlingar och hämta blanketter hos Kundcenter i Ragunda kommun, Östersunds kommun Länk till annan webbplats., Åre kommun Länk till annan webbplats. och Krokoms kommun Länk till annan webbplats..

Vi tar inte emot oanmälda besök. Skicka din fråga till overformyndaren@ostersund.se.

Du hittar kontaktuppgifterna via Överförmyndarkansliets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad