Mat i vård och omsorg
2007-11-20
Målsättningen är att tillgodose individuella behov av energi och näring.
Syfte
God hälsa och livskvalitet förutsätter ett gott näringstillstånd. Kosten är ett viktigt redskap för att förebygga sjukdom och bevara hälsa. Vid ohälsa ökar behovet av energi och näringsämnen medan förmågan att äta och att tillgodogöra sig maten minskar. Kosten är en stor del av behandlingen och maten är oftast den viktigaste och bästa näringskällan.
Måltidsmiljö
Både mat och måltidsmiljö är av stort värde. Måltiden har en social betydelse och är ofta höjdpunkten under dagen. Miljön är viktig för att skapa en bra förutsättning för bra matlust. Det kan stimuleras genom att måltiden avnjuts vid ett vackert dukat bord, med mat som ser aptitlig ut och doftar gott. Rätt förutsättning för en bra sittställning och lokalens utformning och läge är betydelsefullt.
Måltidsordning
Alla vårdtagare i särskilt boende har rätt till tre huvudmål och tre mellanmål per dag. Måltiderna bör vara jämnt fördelade för att nattfastan inte ska överstiga 11 timmar.
- Frukost kl.07.30-09.30
- Mellanmål kl.10.00-11.30
- Lunch kl.12.00-13.30
- Mellanmål kl.14.30-15.00
- Middag kl.17.00-18.30
- Kvällsmål kl.20.00-21.30
Bra mathållning med bra måltider kräver bra samverkan
Arbetsterapeut, sjukgymnast, sjuksköterska, distriktssköterska, enhets chef, vårdbiträde, undersköterska, biståndshandläggare, kökspersonal, lokalvård-alla samverkar för att nå
- Stimulerande måltidsmiljö
- Bra sittställning vid måltid
- Behovsanpassad kost
- Bra ätredskap
- Rätt sväljteknik
- God smärtlindring
- God munvård
- Profylax mot illamående
- Väl fungerande tarm
- Bra ekonomi
- God sömn
- Ro i själen
Ibland behövs också samverkan med extern kompetens av specialister som tex. kurator, tandläkare, läkare, logoped, psykolog och dietist.
Delmål i nutrionspolicyn
- Måltiden ska vara individuellt anpassad både avseende innehåll och konsistens.
- Måltiden ska förknippas med lust och glädje.
- Måltidsordningen ska följas dock med möjlighet för den enskilde att påverka.
- Nattfastan får inte överstiga 11 timmar.
- Vårdtagare som befinner sig i riskzonen för undernäring, ska identifieras och åtgärder ska vidtas.
- Vid helinackordering ska hela näringbehovet tillgodoses.
- Temperaturen på maten som serveras bör inte understiga 70 grader.
- Varje bodendenhet ska ha matråd minst två gånger per år.
- All personal inom vård- och omsorg, ska ha kännedom om Ragunda kommuns nutritionspolicy
Matupplevelse
Matupplevelsen innehåller många olika delar; lust och glädje, rätt och anpassad kost, respekt, bemötande, etik, samsyn, kvalitetssäkring, delaktighet,kompetens, kultur och tradition, måltidsordning, budget, socialstyrelsens riktlinjer, nutrition, livsmedelslagen.