Våra bibliotek

Skylt på vägg som läser: "Bibliotek, Medborgarkontor".

Här finns information och kontaktuppgifter till våra bibliotek i Hammarstrand, Stugun och Bispgården.

I Ragunda kommun finns det tre bibliotek: Hammarstrands bibliotek som är beläget i Anders-Olofskolans lokaler, Stuguns bibliotek i Hansåkerskolans lokaler och Bispgårdens bibliotek i Bispgårdens tekniska colleges lokaler. Biblioteken fungerar också som medborgarkontor. På Affär’n i Borgvattnet finns en utlåningsstation med en deposition från Stuguns bibliotek som byts ut säsongsvis.

Hos oss kan du hitta ett brett utbud av fack- och skönlitteratur för både barn och vuxna. Vi har dagstidningar och tidskrifter för läsning på biblioteket eller för hemlån. Vi erbjuder också ljudböcker (CD-böcker och MP3), talböcker för dig med lässvårigheter samt lättlästa böcker och böcker med stor stil. Via bibliotekets digitala tjänster får du tillgång till e-böcker, e-ljudböcker och film.

Datorer med internetuppkoppling finns på alla tre biblioteken.
Skrivare med kopiator finns till datorerna. För utskrifter/kopior betalar du 2 kr/ark. Betalning sker kontant eller med swish.

Kontakta ditt bibliotek

Bispgårdens bibliotek

0696-68 12 38biblioteket.bispgarden@ragunda.seBesöksadress: Forsvägen 51, 844 41 Bispgården

Hammarstrands bibliotek

0696-68 22 14biblioteket.hammarstrand@ragunda.seBesöksadress: Centralgatan 55, 844 32 Hammarstrand

Stuguns bibliotek

0695-76 10 07biblioteket.stugun@ragunda.seBesöksadress: Gjurds väg 6, 844 51 Stugun

Utlåningsstation på Affär´n i Borgvattnet

Här finns en hylla med böcker som vi uppdaterar ett par gånger/år. Det finns också pysselmaterial för barn i bokhörnan som är belägen i cafédelen.

Våra lokaler i Stugun och Hammarstrand fick en uppfräschning under 2022 genom pengar från Kulturrådets stärkta bibliotek. I Hammarstrand blev väggarna målade och en ny golvmatta lades in. Nya flyttbara hyllor med belysning, sköna fåtöljer till ungdomsrummet och förvaringsmöbler till konferensrum och utlåningsdisk införskaffades. Det gjordes i ordning faktarum med läsfåtöljer där vi även har dagstidningarna och tidskrifter.

I Stugun fick bilderböcker och kapitelböcker för de yngsta barnen flytta ut i det stora biblioteksrummet för mer ljus och yta. Nya hyllor och sittmöbler i mjuka färger köptes in, en skön sitthörna med mjuka dynor skapades i burspråkets outnyttjade yta. Barnfakta fick ett eget rum som även fungerar som studierum. Utlåningsdisken flyttades till en mer välkomnande placering och fick en ny möbel som är mer praktisk för både personal och besökare.

Medborgarkontor

Biblioteken i Stugun och Bispgården är Medborgarkontor. Där kan du till exempel få hjälp med:

 • Kontakter med förtroendevalda och handläggare inom de kommunala förvaltningarna
 • Blankettservice och broschyrer
 • Tillgång till allmänna handlingar och kommunala protokoll
 • Felanmälan
 • Lämna in medborgarförslag

Infopoint

Alla våra bibliotek är Infopoint i Ragunda kommun, det vill säga att vi har evenemangs- och turistinformation.

Avgifter

 • Fjärrlån: 10kr/st
 • Kopior och utskrifter: 2 kr/A4

Sociala medier

Följ gärna biblioteken i Ragunda kommun på sociala medier! Vi finns på Facebook och Instagram.

 • Facebook: Biblioteken i Ragunda Kommun
 • Instagram: @ragundabibliotek

I bibliotekets lokaler har man tillgång till Trafiko och Pressreader, via våra datorer eller om du har med egen dator/surfplatta eller mobil. Trafiko är en websida där man kan öva på körkortsteori. Med pressreader har man tillgång till tidningar och tidskrifter från hela världen. Fråga personalen om du vill veta mer.

Digitala informationsskärmar

På biblioteken har vi digitala informationsskärmar. Genom att ladda ned appen som heter PinToMindGo i din telefon eller surfplatta så får du aktuell information i direkt till din telefon. Fråga personalen på biblioteket så får du veta mer.

Ange delningskod:

 • 6CKW1K för Hammarstrand
 • 7ZZX4W för Bispgården
 • 51N8RG för Stugun

Kontakta Kundcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kundcenter.