Budget och skuldrådgivning

Hur mår din ekonomi? Budgetrådgivningen ger dig tips och råd för en stabilare ekonomi. För att besöka oss behöver du inte ha skulder. Du kanske bara känner dig bekymrad eller har några obetalda räkningar.

Hur ska jag få pengarna att räcka till?

Vi kan hjälpa dig att göra en budget. Vi går igenom dina inkomster och utgifter och vi ger råd om bra sätt att minska på utgifterna och hur du kan få ordning på ekonomin.

Hur börjar jag ta tag i mina skulder?

Har du mycket skulder kan vi till exempel hjälpa dig att göra överenskommelser med dem du är skyldig pengar.

Hur kan jag få skuldsanering?

Skulle du ha hamnat i en sådan situation att skuldsanering kan vara ett alternativ, då hjälper vi dig med det praktiska kring det, till exempel ansökan och kontakterna med kronofogden.

Hur går ett besök till?

Budgetrådgivningen kan hjälpa dig att få koll på pengarna. I vissa fall kan återbesök med jämna mellanrum vara en hjälp på vägen. Det som är viktigast är att du själv tar ansvaret över din ekonomi och då även får kontroll på utgifterna. Vi ger inte råd när det gäller placeringar av pengar.

Budgetrådgivning

1. Inkomster och utgifter

Vi brukar börja med att gå igenom din ekonomi. Hur ser dina inkomster och utgifter ut idag? En sådan genomgång kan visa på "läckor" som då går att täppa till. Det finns många sätt att minska sina utgifter.

2. Budget

Tillsammans sammanställer vi en budget. Budgeten blir sedan ett verktyg för dig att hålla ordning på hushållsekonomin.

Skuldrådgivning

1. Skulder

Tillsammans hjälps vi åt att kartlägga dina skulder och tittar på de alternativ som finns. Vi kanske också går igenom och förklarar brev och handlingar du fått som rör din ekonomi.

2. Rådgivning

Vi kan t ex lägga förslag om överenskommelser eller avtal med dem du är skyldig pengar, ev ackordsuppgörelse eller arbeta fram avbetalningsplaner.

3. Skuldsanering

Har du så stora skulder att det inte finns någon möjlighet för dig att betala dem inom en överskådlig tid kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden.Kronofogden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Vi ger dig information om hur du ska göra och går igenom din ansökan innan den skickas till Kronofogden. Den som behöver mer hjälp får det.

Glöm inte att ta med alla uppgifter, brev, räkningar och andra papper som kan vara bra att ha som underlag till besöket hos oss!

Kontakta oss!

Besöket är enkelt och rådgivaren har tystnadsplikt.

Kommunens budget och skuldrådgivare

Du når oss måndagar och tisdagar klockan 10-15.

Telefon: 0696-68 20 07

Kontakta Kundcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kundcenter.