Information om bostadstillägg från Pensionsmyndigheten

Artikeln publicerades 5 februari 2024

Bostadstillägg är ett tillägg till din allmänna pension som du ansöker om hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg. Vid en ansökan om bostadstillägg prövas även rätten till äldreförsörjningsstöd.

Många pensionärer riskerar att gå miste om ersättningen för att de inte ansöker.

  • Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för den som har låg pension så att man kan betala sin bostadskostnad.
  • Äldreförsörjningsstöd är ett skattefritt stöd för den som har låg eller ingen pension så att man kan betala sin bostadskostnad och uppnår skälig levnadsnivå.

Det är tre steg för att ansöka

1. Ta fram alla uppgifter som behövs

Du behöver lämna uppgifter om din bostadskostnad, inkomster och tillgångar.

2. Gör en beräkning innan du ansöker

Du kan du testa och göra en beräkning. Ingenting registreras och du kan enkelt testa flera gånger. Du får svar direkt om du bör gå vidare med en ansökan.

3. Gör ansökan

Enklast ansöker du på Pensionsmyndighetens hemsida. Logga in med din e-legitimation. Är du gift eller sambo och bor tillsammans behöver ni båda signera ansökan. Ansökan gäller även för äldreförsörjningsstöd:Ansök om bostadstillägg | Pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats.

Du kan även skriva ut och ansöka via blankett

Blankett hittar du här:Pensionsmyndighetens blanketter | Pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats.Här finns hjälp hur man gör när man fyller i blanketten: Hjälp när du fyller i blanketten om bostadstillägg | Pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats.

Du kan också hämta blankett

Blankett finns också att hämta på ett servicekontor eller beställa från Pensionsmyndighetens kundservice.

Du eller behörig anhörig kan ansöka

Är du anhörig till någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du som anhörig göra ansökan åt din närstående. Mer information finns på:

Ansök om bostadstillägg eller anmäl ändringar åt någon annan – som behörig anhörig | Pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats.

Digitala informationsmöten

Pensionsmyndigheten erbjuder även digitala informationsmöten om bostadstillägg för dig som är pensionär, anhörig eller god man. Man behöver inte anmäla sig och det är gratis. Under mötet finns det möjlighet att ställa frågor via en chatt. Klicka på länken nedan för mer information om digitala informationsmöten:

Informationsmöte om bostadstillägg | Pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats.

Pensionsmyndighetens kundservice

Behöver du hjälp att göra en beräkning eller fylla i en ansökan kan du besöka ett servicekontor eller ringa Pensionsmyndighetens kundservice 0771–776 776 och få hjälp med en beräkning.