Miljöskydd

Miljöskydd handlar om att skydda miljön och människors hälsa från till exempel utsläpp av föroreningar och kemikalier.

Miljöbalken är den lag som innehåller de grundläggande bestämmelserna inom svensk miljölagstiftning. Till miljöbalken hör ett stort antal förordningar och föreskrifter som har meddelats med stöd av miljöbalkens bestämmelser.

Utöver den nationella lagstiftningen finns det även miljöbestämmelser inom EU. En EU-förordning gäller i alla medlemsländer oberoende av nationell lagstiftning. Ett EU-direktiv inom miljöområdet införlivas i nationell lagstiftning genom miljöbalken.

Kommunen som tillsynsmyndighet

I Ragunda kommun är det bygg- och miljönämnden som ansvarar för prövning och tillsyn utifrån miljölagstiftningen. På bygg- och miljöenheten handlägger vi exempelvis ärenden gällande enskilt avlopp, dispenser enligt den lokala renhållningsordningen, anmälan om värmepump, miljöfarlig verksamhet (C), hygienisk verksamhet, bassängbad med mera.

Regelbunden tillsyn utförs bland annat på miljöfarliga verksamheter och hälsoskyddsverksamheter som omfattas av anmälningsplikt. Tillsynsansvaret innebär att bygg- och miljönämnden kan komma att ställa krav på både verksamheter och privatpersoner så att miljölagstiftningen följs.

Miljöbrott

Ett miljöbrott innebär att någon bryter mot de bestämmelser som reglerar vad man får eller inte får göra i miljön. Exempel på miljöbrott kan vara olagliga utsläpp av farliga ämnen eller att bryta mot tillstånd och villkor vid miljöfarlig verksamhet. Om bygg- och miljönämnden misstänker att ett miljöbrott har begåtts ska en åtalsanmälan göras.

Egenkontroll

Enligt miljöbalken ska alla som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd, som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller miljön, fortlöpande planera och kontrollera verksamheten för att motverka eller förebygga sådana verkningar.

En god egenkontroll ger kunskap om verksamhetens miljöpåverkan och är ett effektivt hjälpmedel för att uppfylla miljöbalkens krav och beslut från myndigheter.

Verksamheter som är tillstånds- eller anmälningspliktig kan även omfattas av ytterligare krav genom:

  • Förordningen (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll (FVE).
  • NFS (2000:15) om genomförande av mätningar och provtagningar i vissa verksamheter

Kemikalier

Kemikalier finns överallt, till exempel i rengöringsmedel, bilvårdsprodukter, kläder och i vår mat. Alla kemikalier är inte farliga för människor men det är viktigt att alltid vara försiktig vid användning av kemikalier och se till att produkterna används på rätt sätt.

Kemikalier påverkar vår hälsa genom att vi andas in dem, får in dem i munnen eller får dem på vår hud. Naturen påverkas genom att kemikalier följer med ut i våra avloppssystem, till exempel från när vi tvättar våra kläder eller när vi duschar.

Bygg- och miljöenheten bedriver tillsyn över dem som säljer och använder kemikalier.

Kemikalier som utgör avfall

Kemikalier som blivit avfall ska hanteras korrekt. Många typer av kemikalier som blivit avfall klassas som farligt avfall. På förpackningar till kemiska produkter framgår det hur du ska hantera produkt och förpackning när de blivit avfall.

Kemikalieinspektionen

Kemikalieinspektionen är den myndighet som är ansvarig för området kemikalier. Mer information om kemikalier hittar du på deras hemsida.

Startsida - Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats.

Köldmedier

Köldmedier är kemikalier som kan avge värme eller kyla. Köldmedier används till exempelvis kylar, frysar, värmepumpar och luftkonditioneringssystem.

Installation, konvertering eller skrotning av aggregat som innehåller köldmedier ska utföras av certifierad personal. Med konvertering menas att ett köldmedium byts ut mot ett annat.

Anmälan

Vid installation eller konvertering av utrustning för yrkesmässigt bruk som innehåller 14 ton koldioxidekvivalenter eller mer ska en anmälan göras till bygg- och miljöenheten i god tid innan planerad åtgärd.

Läckagekontroll och årsrapport

För att se till att köldmedieaggregatet är i bra skick och inte läcker krävs att kontroller görs. Hur ofta läckagekontroller ska utföras bestäms av mängden koldioxidekvivalenter. Det är krav på att utföra regelbundna kontroller om anläggningen har en fyllnadsmängd på 5 ton koldioxidekvivalenter eller mer.

För anläggningar som innehåller 14 ton koldioxidekvivalenter eller mer ska en årsrapport lämnas in till bygg- och miljöenheten. I årsrapporten sammanställs resultatet av kontroller och andra åtgärder som utförs under året. Årsrapporten för föregående år ska ha inkommit till bygg- och miljöenheten senats den 31 mars.

Miljösanktionsavgift

Om bestämmelser inte har följts kan bygg- och miljönämnden komma att besluta om miljösanktionsavgift. En miljösanktionsavgift är en avgift som betalas till staten. Det kan bli aktuellt med sanktionsavgift om du till exempel inte lämnar in årsrapporten i tid eller inte lämnar in anmälan om installation till bygg- och miljenheten.

Oljecisterner

En oljecistern används för förvaring av eldnings-, diesel- eller spillolja. Du som äger en cistern är ansvarig för att hantering och kontroll sker på rätt sätt.

Installation

Om du ska installera en oljecistern som rymmer mer än 1 m3 olja eller brandfarligvätska utomhus eller under mark måste du göra en anmälan till bygg- och miljöenheten.
Anmälan - installation/avinstallation av cistern Länk till annan webbplats.Kom ihåg att det ofta även krävs bygglov eller bygganmälan för installation av en oljecistern samt eventuellt tillstånd till hantering av brandfarlig vara.

Ska du installera en inomhuscistern behöver du inte informera bygg- och miljöenheten såvida den inte kommer att ligga inom ett vattenskyddsområde. Däremot måste en installationskontroll alltid utföras.

Kontroll

Det finns tre olika kontroller som din cistern kan behöva genomgå:

  • Installationskontroll – ska alltid göras vid nyinstallation.
  • Revisionskontroll – ska göras när en cistern genomgått omfattande reparation/ändring.
  • Återkommande kontroll – detta ska alla cisterner genomgå. Det är du som ägare som ansvarar för att kontrollerna görs.

För tankar utomhus i mark eller ovan mark måste du låta göra en återkommande kontroll vart tolfte år. För äldre oljecisterner och rörledningar som saknar tillfredställande korrosionsskydd är intervallet sex år.

Det finns inget krav på att du som innehavare av en oljecistern ska skicka in kontrollrapporten till bygg- och miljöenheten. Kontrollrapporten ska dock kunna redovisas vid begäran.

Om en verksamhetsutövare inte följer gällande bestämmelser kan det bli aktuellt med utdömande av miljösanktionsavgift. Detta gäller exempelvis om den återkommande kontrollen inte utförs inom angivet intervall.

Inom vattenskyddsområde

Inom vattenskyddsområden finns särskilda regler om förvaring av ämnen som kan förorena vattentäkten. Dessa regler framgår av de skyddsföreskrifter som finns för respektive skyddsområde.

Allmänt gäller att hantering av skadliga ämnen, som petroleumprodukter, måste hanteras med extra försiktighet i vattentäktens närhet och i många fall krävs tillstånd för sådan hantering enligt de lokala skyddsföreskrifterna.

Anmälan om läckage

Om en oljecistern läcker kan mark, vatten, djur och växter kan ta skada. Upptäcker du att din cistern har läckt är du skyldig att anmäla detta till bygg- och miljöenheten. Även små läckage kan påverka dricksvattnet och göra det otjänligt för användning under en lång tid.

Cisterner som inte används

En cistern som inte används ska tömmas och rengöras. Du ska även kontrollera att den inte har läckt och förorenat marken. Påfyllnadsrör och avluftningsledning ska tas bort eller plomberas. Om det inte är möjligt att avlägsna cisternen kan den fyllas med sand efter rengöring. Oljeavfall samt nivåmätare med kvicksilver är farligt avfall och ska lämnas in till en återvinningscentral. Anmälan om att en cistern har tagits ur bruk ska göras till bygg- och miljöenheten senast i samband med åtgärden.

Anmälan - installation/avinstallation av cistern Länk till annan webbplats.

Värmepumpar

En värmepump används för att utvinna värme från till exempel berg, mark, ytvatten eller luft. Om du vill installera en värmepumpsanläggning för uttag av värme från berg, mark, grundvatten, eller ytvatten behöver du göra en anmälan eller ansökan till bygg- och miljöenheten.

Anmälan eller ansökan

En anmälan eller ansökan om värmepumpsanläggning ska lämnas in i god, senast sex veckor innan planerad åtgärd. När din anmälan/ansökan är komplett och har handlagts får du ett beslut. Först när du har fått ditt beslut får du börja borra eller gräva för installationen.

Anmälan/ansökan om installation av värmepump Länk till annan webbplats.Om en värmepumpsanläggning installeras utan att anmäla/ansökan inkommit till bygg- och miljöenheten kan du få betala en miljösanktionsavgift. Du kan även få betala en sanktionsavgift om du har påbörjat arbetet innan vi har hunnit handlägga din anmälan.

Om du bor i ett vattenskyddsområde

Om du vill installera en värmepumpsanläggning inom ett vattenskyddsområde kan det finnas vissa begränsningar, villkor eller förbud. Kontakta bygg- och miljöenheten om du är osäker på om din fastighet ligger inom ett vattenskyddsområde.

Oljeavskiljare

Den som driver en verksamhet som kan orsaka oljeföroreningar i avloppsvattnet ska använda en oljeavskiljare för att förhindra utsläpp. Det kan gälla platser där olja eller bensin förekommer i anslutning till spill- eller dagvatten, till exempel verkstäder eller fordonstvättar.

Det finns olika sorters oljeavskiljare. Vilken modell du bör använda beror bland annat på vattenflöde, vattnets kemikalieinnehåll och vart vattnet leds vidare.

Oljeavskiljare ska uppfylla kraven i Svensk Standard SS-EN 858-1 och 858-2.

Äldre oljeavskiljare som inte fyller sin funktion eller oljeavskiljare som på annat sätt inte är lämpliga för den aktuella verksamheten bör bytas ut.

Installation

Vid nyinstallation av oljeavskiljare, eller vid en väsentlig ändring av en befintlig anläggning, ska en bygganmälan lämnas in. Är du osäker om en planerad ändring anses vara väsentlig är du välkommen att kontakta bygg- och miljöenheten för mer information.

Om man vid installation av oljeavskiljare samtidigt gör något som kräver bygglov tas åtgärderna som kräver anmälan upp i bygglovsansökan och ingen separat anmälan krävs.

bygg- och miljöenheten

Vid planerad anslutning till det kommunala spill- eller dagvattennät ska VA-ansvarig kontaktas för närmare anvisning.

Skötsel och tömning

En oljeavskiljare behöver tömmas, underhållas och kontrolleras regelbundet. Som verksamhetsutövare ansvarar du själv för att skaffa dig kunskap om gällande regler, samt att dessa följs. Det ska finnas rutiner för hur du arbetar med att minska miljö- och hälsorisker inom verksamheten. Kontroller och rutiner bör dokumenteras och sparas.

Avfall från tömning av oljeavskiljare, slamavskiljare och golvrännor klassas som farligt avfall. För sådant avfall gäller speciella regler i avfallsförordningen (SFS 2001:1063). Mer information farligt avfall och avfallsregistret hittar du på Naturvårdsverkets hemsida.

Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Besiktning

Vart femte år ska en mer omfattande inspektion av oljeavskiljaren utföras av en sakkunnig. Även oljeavskiljare som inte omfattas av gällande standard (SS EN 858) bör besiktigas.

Biltvätt

Om du tvättar bilen hemma går vattnet du använder ofta ut i vattendrag och sjöar utan rening. Tvättvattnet innehåller rester av olja, bränsle och asfalt som exempelvis bly, kadmium, zink, nickel, krom, koppar, samt kemikalier som finns i bilschampo och bilvårdsprodukter.

Du bör helst tvätta din bil på en biltvättsanläggning eller på en “gör-det-själv” hall. På dessa anläggningar finns ofta reningsverk eller åtminstone oljeavskiljare som förhindrar vidare spridning av föroreningar.

Om du trots allt tvättar bilen hemma, är det bäst att göra det på en plats där marken är genomsläpplig, exempelvis på gräsmattan eller grusgången. Där kan marken till viss del hjälpa till att rena vattnet. Om du, eller någon närboende, har en enskild dricksvattenbrunn bör du inte hålla till i närheten av brunnsområdet.

Bekämpningsmedel

Användning av bekämpningsmedel kan orsaka skador på bland annat grundvatten, växtlighet och djurliv. Därför finns regler för hur dessa får användas. Den som sprider bekämpningsmedel ska förvissa sig om att spridningen kan ske utan risk för grundvattenförorening och iaktta de skyddsavstånd som är nödvändiga för skydd av vattentäkter, sjöar och vattendrag samt omgivande mark och annans egendom.

Bekämpningsmedel delas in i tre olika behörighetsklasser beroende på medlets farlighet. Klass 3 får användas utav alla. För att få sprida bekämpningsmedel av klass 1 och 2 krävs att man gått en speciell behörighetsutbildning som länsstyrelsen anordnar.

Tillstånd och anmälan

I vissa fall finns krav på anmälan eller tillstånd från bygg- och miljönämnden för spridning av bekämpningsmedel. Mer information om detta hittar du i våra lokala hälsoskyddsföreskrifter.

Kommunens föreskrifter

Kontakta Kundcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kundcenter.